Terug naar Blog

Met zonnepanelen op je dak betaal jij die energierekening met gemak

Het domineert al een tijdje het nieuws: de energieprijzen stijgen tot ongekende hoogte. De gasprijs breekt record na record, maar ook de prijzen voor elektriciteit blijven stijgen. Miljoenen huishoudens krijgen hierdoor te maken met een flink hogere energierekening. Hoe zit dit precies? En wat kan jij zelf doen tegen een hogere energierekening?

Hoeveel jij precies van de stijgende energieprijzen zult merken, is van verschillende factoren afhankelijk. Naast het type energiecontract dat je hebt, speelt ook de energiezuinigheid van je woning een rol. Als er zonnepanelen op het dak van jouw goed geïsoleerde woning liggen,  ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en zul je ook een stuk minder van de enorme prijsstijgingen merken.

Heb je nog geen zonnepanelen op je dak maar overweeg je dit wel? Dan hebben we goed nieuws: dit is namelijk hét moment om over te stappen op je eigen, schone zonnestroom. Want met een zonnefabriekje op je dak, betaal jij die energierekening straks met gemak!

 

Waarom stijgen de energieprijzen?

Een van de belangrijkste oorzaken van de stijgende energieprijzen is dat de vraag enorm is toegenomen. Tijdens de coronacrisis was de vraag naar gas ongekend laag en lagen veel industrieën nagenoeg stil, maar nu de economie weer langzaam herstelt, neemt de vraag weer toe – en als gevolg daarvan stijgen ook de prijzen. Verder hebben we afgelopen jaar een relatief koude winter gehad, waardoor er flink wat gas opgestookt is. Lage gasreserves aanvullen is alleen helaas niet zo simpel als letterlijk ‘even’ de gaskraan opendraaien.

In Nederland komt er steeds minder gas uit de grond omdat de gaswinning in Groningen wordt afgebouwd. Hierdoor worden we steeds afhankelijker worden van andere landen, zoals Rusland – de grootste gasproducent ter wereld. Maar ook Rusland levert minder gas dan voorheen. Dit komt onder andere door vertraging bij de ingebruikname van Nord Stream 2, een nieuwe gasleiding waardoor aardgas van Rusland door de Oostzee naar Duitsland en de rest van Europa getransporteerd kan worden, en door de enorme vraag naar gas vanuit China. China is bovendien bereid een veel hogere prijs voor aardgas te betalen, waardoor er heel veel gas naar China wordt geëxporteerd en er voor ons minder overblijft.

En hoe zit het dan met elektriciteit?
Maar dit gaat allemaal alleen maar over gas, denk je nu misschien. Waarom gaan de elektriciteitsprijzen dan ook omhoog? Nou, dat zit zo: hoewel we steeds meer schone stroom opwekken uit Nederlandse wind of de zon, wordt nog bijna driekwart van alle stroom opgewekt in gascentrales. Hierdoor hebben de stijgende prijzen van fossiele brandstof dus een direct effect op onze elektriciteitsprijzen.

 

Wat kan ik het beste doen nu de energieprijzen zo stijgen?

Heb je een vast energiecontract dat nog doorloopt? Dan heb je voorlopig nog geen last van de stijgende energieprijzen. Als je een variabel contract of een aflopend vast contract hebt, is de kans heel groot dat deze prijsstijgingen wel snel voelbaar wordt in jouw portemonnee. Volgens experts ziet het er nu zelfs naar uit dat we op jaarbasis gemiddeld honderden euro’s extra aan energiekosten kwijt kunnen gaan zijn.

Overstappen?
Wel overstappen naar een andere energieleverancier, niet overstappen.. het is lastig te voorspellen wat verstandig is. Overstappen naar een meerjarig energiecontract kan slim zijn, want meerjarige contracten zijn momenteel een stuk goedkoper dan éénjarige contracten, aldus De Consumentenbond. Als de tarieven volgend jaar nóg verder zouden stijgen, merk je hier met een meerjarig contract niets van. Maar of dit ook op de lange termijn de beste keuze is, weet niemand. Het is nu namelijk nog lastig te voorspellen hoe de energieprijzen er over een jaar uit zullen zien en of ze dan nog verder zullen stijgen – of juist weer gaan dalen. Andere vergelijkingssites, zoals www.overstappen.nl, raden daarom juist weer aan om je tarieven niet voor al te lange tijd vast te leggen maar juist voor een éénjarig contract (en dus meer flexibiliteit) te kiezen. Als we een milde winter krijgen, kunnen de energieprijzen er over een half jaar namelijk weer heel anders uitzien.

Wat je in ieder geval wél kan doen, is ervoor zorgen dat je energierekening zo laag mogelijk blijft. Denk hierbij aan kleine aanpassingen zoals de verwarming uitdraaien in ruimtes waar je niet bent, iets minder lang onder de douche staan en de vaatwasser en wasmachine pas aanzetten als ze echt vol zijn, maar ook aan zonnepanelen op je dak.

Minder verbruiken is immers niet altijd even makkelijk, maar minder stroom afnemen van je energieleverancier wel. Als je zonnepanelen hebt tenminste.

 

Kies voor zonnepanelen en word je eigen energieleverancier

Met zonnepanelen wek je zelf je eigen schone energie op. Je bent hierdoor minder afhankelijk (van de torenhoge prijzen) van jouw energieleverancier. Doe dus overdag eens een wasje op zonnestroom en laat de zon de rekening betalen. Want hoe meer er in jouw huishouden op de zon draait, hoe minder stroom je van het elektriciteitsnet hoeft af te nemen, en hoe meer je bespaart!

Wat betekenen de hoge stroomprijzen voor de terugverdientijd?
Bovendien zorgen de hogere stroomprijzen er ook voor dat je jouw zonnesysteem sneller terugverdient. Begin 2021 lag de gemiddelde stroomprijs op €0,22 per kWh (bron: Milieucentraal). Maar na de prijsstijgingen van de afgelopen tijd varieert die prijs nu tussen de €0,27 en €0,35 cent per kWh, afhankelijk van je energieleverancier en type contract.  En dat heeft invloed op je terugverdientijd: want daar waar de terugverdientijd begin dit jaar nog op zo’n 7,7 jaar lag, is de terugverdientijd bij de huidige gemiddelde stroomprijs van € 0,31 teruggelopen naar 6,6 jaar. Dat is dus een ruim jaar korter!*

Betaal je nu €0,35 per kWh voor de stroom die je afneemt van je energieleverancier? Dan loopt je terugverdientijd met maar liefst 1,5 jaar terug en heb je jouw zonnesysteem na 6,2 jaar al terugverdiend. Ook als je nu ‘slechts’ € 0,27 per kWh betaalt voor de stroom die afneemt, ga je er alsnog flink op vooruit als je nu zonnepanelen aanschaft: dan daalt je terugverdientijd nog steeds van 7,7 naar 7 jaar!*

Zo zie je maar: achter de donkere wolken van de hoge stroomprijzen schijnt nog altijd de zon!

Weten hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen op jouw dak? Plan vandaag nog een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze zonne-experts.

 

*Voor deze berekeningen gaan we uit een huishouden met een gemiddeld stroomverbruik en een gemiddeld systeem. Meer concreet: een systeem van 3000 Wp,  een verbruik van 3000 kWh en een eigen verbruik van 30%. We gaan hierbij uit van €4000 (incl btw) aan investeringskosten voor de aanschaf van het zonnesysteem van 3 kWp. De opbrengst is 3 x 900 = 2.700 kWh.

Krijg je bij andere aanbieders een veel kortere terugverdientijd te zien? Sungevity berekent de aangekondigde afbouw van de salderingsregeling altijd voor je door. We gaan hierbij uit van het afbouwen van het salderen zoals dat door het demissionair kabinet is bepaald. Zo geven we je een zo realistisch mogelijk beeld en kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Lees meer over

Ook je eigen energieleverancier worden?

Met zonnepanelen wek je zelf je stroom op. Doe onze gratis dakscan en zie binnen één minuut wat jouw dak waard is en hoeveel zonnestroom jij jaarlijks kunt opwekken.

Doe de dakscan