Terug naar Blog

Pré Wonen krijgt zicht op opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen met verschillende partijen geïnstalleerd, maar geen centraal overzicht van wat de zonnepanelen nou eigenlijk opwekken: het is een veelvoorkomend probleem bij woningcorporaties. Ook Pré Wonen had er last van. Door Sungevity GPRS-productiemeters te laten installeren, werd het probleem opgelost.

dak zonnepanelen zwart

Pré Wonen is een van de eerste woningcorporaties in Nederland die verduurzaamde met zonnepanelen. En goed voorbeeld doet goed volgen: in de afgelopen jaren is het aantal huurwoningen met zonnestroom enorm gestegen van 2% naar 16%. Maar de voortrekkersrol is niet altijd makkelijk; wie vroeg techniek adopteert, kan problemen krijgen als die techniek veroudert. Bij Pré Wonen ontbrak het een tijd geleden aan goede monitoring van de oudere zonnesystemen. Iets waar veel woningcorporaties tegen aan zijn gelopen.

John de Jong, projectleider vastgoed bij Pré Wonen, vertelt over de beginjaren: “Monitoring was toen nog zo duur dat mensen er vanaf zagen. Wie wel monitoring kocht, kreeg vaak een verbinding via wifi. En wifi is niet 25 jaar stabiel. Een storing of een wisseling van provider – en de connectie met de omvormer valt weg. Als daar niets aan gedaan wordt, heb je als woningcorporatie geen zicht meer op wat je opwekt.”

opbrengst inzicht via sungevity portal

Onzichtbare storing probleem nummer één

Geen zicht hebben op de opbrengst is probleem nummer één bij zonnepanelen op woningen van woningcorporaties. Want gaat een systeem kapot, dan kan dat maandenlang ongemerkt voortduren. Pas wanneer een boze huurder zich meldt omdat hij zijn beloofde besparing op de energierekening is misgelopen, weet de woningcorporatie dat het systeem niet functioneert.

Daarom vroeg Pré Wonen Sungevity eerder al om ruim 500 productiemeters bij de bestaande zonnesystemen te installeren. De Jong: “Nu we de productiemeters hebben bijgeplaatst, ontdekken we direct dat bij een aantal woningen het systeem niet werkt. Hartstikke zonde dat we die niet eerder in beeld hadden. Zonnepanelen zijn geweldig om te verduurzamen, maar dan moeten ze wel werken.”

 

GPRS is stabiel en veilig

Laurens Machiel, projectmanager bij Sungevity, legt uit hoe de productiemeters werken. “We kiezen voor GPRS-meters, dus met een telefoonverbinding. Deze is stukken stabieler en veiliger dan wifi. De data wordt versleuteld en AVG-proof naar ons eigen monitoringsplatform verstuurd. Zo kunnen we samen een oogje op de systemen houden.”

Sungevity controleert proactief alle systemen. “Minimaal één keer per maand”, vertelt Laurens. “Is er iets mis, dan stellen we de woningcorporatie direct op de hoogte. Dus ook als men zelf de monitoring niet bekijkt, is de kans dat een systeem ongemerkt niets opwekt nihil.”


Tijd voor een kopje koffie? Plan hier een vrijblijvend adviesgesprek in. 

Ook zicht op je opbrengst? Plan dan een gratis adviesgesprek in.

Vrijblijvend advies van een expert