Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Zonnepanelen die opbrengst verliezen? 4 tips om zorgeloos te genieten

Eens in de zoveel tijd wordt een artikel gepubliceerd waarin de technologie wordt bediscussieerd. Logisch. De markt van zonnepanelen is volwassen aan het worden. Zo ook de technologie. Toch zijn zonnepanelen nog steeds een vrij ‘nieuw’ product, waarvan de technologie telkens wordt doorontwikkeld. Betekent dit dat de huidige panelen niet goed zijn? Nee, zeker weten niet, de huidige panelen doen in bijna alle gevallen wat ze beloven. Klopt het dat de opbrengst van zonnepanelen lager uit kan vallen dan voorspeld - zoals aangekaart wordt in het nieuwsbericht van de NRC? Ja, dit kan in enkele (zeldzame) gevallen voorkomen.

Waarom je nog steeds zonder zorgen zonnepanelen kunt aanschaffen? En hoe jij voorkomt dat je hier als zonnepanelen-eigenaar de dupe van wordt? We leggen het je uit!

  1. Zorg dat je de juiste garanties krijgt

Bij zonnepanelen kom je twee soorten garanties tegen die te maken hebben met de opbrengst van je zonnesysteem. De vermogensgarantie van de fabrikant en garantie op je productie. De eerste geeft aan dat het zonnepaneel na x jaar, vaak ligt dit op 25 jaar, nog een bepaalde opwekcapaciteit heeft. Elk zonnepaneel zal in de loop van de jaren wat aan capaciteit verliezen, zie het als slijtage. Met deze garantie belooft de fabrikant een bepaald rendementsverlies. In de meeste gevallen ligt dit rond 80%.

Een andere garantie die enkele installateurs aanbieden is de garantie op je productie. Bij Sungevity noemen we dit de SunSure garantie. Met deze garantie geeft Sungevity een garantie af op hetgeen wij voorspellen dat je gaat opwekken. Wek je minder op, dan betalen wij het verschil terug. Dit doen we 10 jaar lang. Een paneel dat fors minder opwekt dan voorspeld? Dan worden wij daar de dupe van én niet jij!

2. Kies voor een partij die met je meekijkt

100% garantie dat jouw panelen geen energie gaan lekken kunnen we je niet geven. Daarom raden we altijd aan om zelf je systeem in de gaten te houden. In de monitoringsportal zie je precies wat je opbrengst is.  Dit staat vast niet bovenaan je prioriteitenlijstje en schiet er vaak bij in. Kies daarom altijd voor een partij die ook jouw systeem in de gaten houdt; vaak wordt dit actieve monitoring genoemd. Mocht de opbrengst toch verminderen, ben je er op tijd bij.

3. Zeg ja tegen een betrouwbare partij die werkt met A-merken

Een van de oorzaken waardoor de opbrengst kan teruglopen is PID (Potential Induced Degradation), zoals het lijkt heeft minder dan 1% van de installaties hier last van. Er zijn panelen die een PID-free stempel hebben. Dit kan helpen, maar is niet een 100% garantie. Ons advies: kies altijd voor de betere, kwalitatieve A-merken. Het is geen garantie, maar de kans dat deze panelen kuren gaan vertonen is kleiner. Net als bij andere (elektronische) apparaten geldt ook voor zonnepanelen: goedkoop is duurkoop. Dit geldt ook voor de installateur die jouw zonnepanelen plaatst. Een erkende en gecertificeerde installateur weet hoe hij om moet gaan met zonnepanelen en zal hiermee zorgvuldig omgaan. Een goede installatie is van belang voor de levensduur van jouw zonnesysteem.

4. Ligt het zonnesysteem op je dak? Geef het eens een opfrisbeurt.

Het schoonmaken van zonnepanelen kan je vergelijken met het wassen van je ramen. Je hoeft het niet te doen om er doorheen te kijken, maar het kijkt toch beter als ze schoon zijn. De meeste zonnepanelen zijn voorzien van een vuilafstotende coating. Hierdoor spoelt het meeste vuil tijdens een goede regenbui wel van de panelen. Toch zal er altijd wel wat vuil hechten aan je panelen; wat invloed heeft op de opbrengst van jouw panelen. Een goede schoonmaakbeurt verwijderd het vuil en je zonnepanelen stralen daarna weer als nooit tevoren! Dit kan je zelf doen, gebruik dan osmose water en een zachte borstel. Ook kan je dit laten doen. Bij Sungevity hebben we reinigingspartner. Meer weten: klik hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen