Het Sungevity blog

Zonnecellen terwijl u print

Motoren, organen of kunstwerken creëren met slechts een USB-stick en een ratelende 3D-printer. Weinig nieuwe technologieën spreken zo tot de verbeelding: het idee van totale controle om te produceren wat we willen is onweerstaanbaar.

De aantrekkingskracht van zonne-energie ligt in diezelfde lijn. We vinden het onweerstaanbaar om met een paar zonnepanelen op ons dak onze eigen stroom te produceren en zo een lange neus te trekken naar de gevestigde orde.

Wat zou er gebeuren als je deze twee elementen bij elkaar brengt? Een onverbiddelijke bestseller. Die bestseller lijkt bijna geschreven: van Massachusetts Institute of Technology (MIT) tot Melbourne University hebben vergevorderde prototypes van 3D geprinte zonnecellen. Voordelen stapelen zich op menen experts. Zo zijn 3D geprinte zonnecellen dunner, de helft goedkoper en – als je het goed doet – ook nog eens 20% efficiënter dan traditionele zonnecellen.

Hoe is het mogelijk dat 3D geprinte zonnecellen ook nog eens efficiënter zijn? De sleutel daarvoor ligt bij een tweede driedimensionale innovatie: de ontdekking dat zonnecellen in 3D-formatie veel meer stroom opleveren dan ‘platte’ zonnecellen. Door zonnecellen driedimensionaal te configureren houden ze zonlicht langer vast en kunnen ze zo meer van dit licht omzetten in stroom.

Het Amerikaanse bedrijf Solar3D bouwt al 3D zonnepanelen op de traditionele manier. Maar wat is er nu meer geschikt om 3D zonnecellen te maken dan een 3D printer: een apparaat dat ervoor is gemaakt om driedimensionale ontwerpen op je USB-stick in je garage tot leven te brengen? Of die zonnecellen zo dun op een onderlaag print dat je ze zelf in driedimensionale vorm kunt vouwen?

De benodigde printer staat helaas niet bij de elektronicahandel om de hoek. De printer die Australische wetenschappers gebruiken om met fotovoltaïsche inkt zonnecellen te printen kost een slordige 200 duizend euro. Misschien moeten we zelf een keten van kopieerwinkels voor zonnecellen beginnen.

Dit artikel stond in de Watt's up van juni. Lees de hele Watt’s up van juni hier.

Ontdek wat jij kunt besparen.