Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Zon opkloppen? Nee, bedankt

Zonne-energie is prachtig en we mogen zelf graag dromen dat de zon alles is dat we nodig hebben om in onze stroombehoefte te voorzien. Auto’s, bbq’s, electrische apparaten: onze hele wereld draaiend op die koperen ploert.

Een recente studie suggereert dat dit moment binnen handbereik is, in ieder geval voor particuliere huishoudens. Adviesbureau DNV berekende in opdracht van de Rijksoverheid hoeveel zonnestroom in Nederland kan worden opgewekt als op elk geschikt woningdak zonnepanelen liggen.

DNV kwam uit op een opwekcapaciteit van 41 gigawattpiek (GWp) op Hollandse woningdaken, genoeg voor maar liefst 130% van het totale stroomverbruik van alle particuliere huishoudens in Nederland. In 2014 bedroeg dat totale verbruik 23 miljoen MWh, volgens het CBS.

Als de daken van bedrijven en utiliteitsgebouwen worden meegenomen stijgt de capaciteit zelfs tot 66 GWp, meent DNV. De Zonatlas berekent een maximale opwekcapaciteit van alle geschikte daken bij woningen, bedrijven en in de utiliteit van 64 GWp.

Toch is het wat vroeg om de vlag uit te hangen. Wij komen namelijk op een heel ander cijfer uit. Volgens onze berekening, met behulp van Sungevity’s kersverse Instant iQuote technologie, is de maximale opwekcapaciteit van Nederlandse woningdaken 16GWp, niet meer dan 50% van het totale particuliere stroomverbruik per jaar.

Is dat erg? Helemaal niet. Een potentieel van 50% is gigantisch. En met een opgesteld vermogen van net 1 GWp hebben we nog een hoop daken te gaan. Verder gaan alle berekeningen uit van de huidige technologie. Zonnecellen zullen in de toekomst vrijwel zeker meer zonlicht in stroom omzetten dan de huidige generatie. Er is dus nog genoeg rek naar boven.

Waarom zit Sungevity zover onder de schatting van DNV? Belangrijk verschil is dat de theoretische berekeningen van DNV nauwelijks rekening houden met alle obstakels op het dak zoals ramen, kapellen en terrassen of mogelijke schaduwwerking van bomen en gebouwen.

De Instant iQuote methode, die van onderop werkt en satellietfoto’s per huis, hyperlokale weerdata en driedimensionale LIDAR-data combineert, houdt wel rekening met de feitelijke obstakels op daken die plaatsing van panelen kunnen verhinderen of de stroomopbrengst ongunstig kunnen beïnvloeden. Deze factoren niet of nauwelijks meenemen in je berekening getuigt van weinig realisme.

Natuurlijk zou je kunnen zeggen: hoe hoger het potentieel lijkt, hoe betere reclame het is voor zonne-energie. Dus waar maakt Sungevity zich eigenlijk druk over? We verkopen toch zonnepanelen?

Wij zijn er echter van overtuigd dat de solarsector gebaat is bij transparantie. Sungevity en andere solarbedrijven willen serieus worden genomen. En daar hoort ook bij dat je je niet laten verleiden tot opgeklopte cijfers, maar een realistisch beeld geeft van de potentie van zonne-energie in Nederland.

We komen hetzelfde tegen in de markt. Veel aanbieders van zonnepanelen spiegelen hun klanten nog steeds hoge stroomopbrengsten die ze niet waar kunnen maken. Dat wekt alleen maar achterdocht.

Ook hier werkt transparantie veel beter. Sinds Sungevity met iQuotes, en nu ook Instant iQuotes, de opbrengst en grootte van een systeem voor elk dak exact kan berekenen, dus inclusief alle haken en ogen, is onze response rate verdrievoudigd. Op grote en kleine schaal geldt: verkoop geen luchtkastelen. Juist een realistisch beeld van zonne-energie zet mensen aan tot actie.

Dit artikel stond in de Watt's up van juni. Meld u hierboven aan of lees de hele Watt’s up van juni hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen