Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Zon is de beste kerstbonus van je leven

Door Roebyem Anders (Zonline) – column verschenen op energiebusiness.nlHet is al weer ruim tien jaar geleden dat ik bij BP Solar in Australië werkte. We ambieerden om vanuit de lucht meer zonnepanelen dan zwembaden te zien- beslist geen onhaalbare kaart. Het waren gouden tijden voor BP Solar (BP Solar produceert geen PV meer, redactie). We hadden ruim negentig procent marktaandeel in Australië en voerden de wereldranglijst van producenten aan. Zolang mijnbouwbedrijven, telecom zendmasten en hele “communities in de Aussie outback” twee keer zoveel betaalde voor hun stroom uit dieselgeneratoren, groeide de vraag naar zonnestroom als kool.

Groen hart

Ook de markt voor zonnepanelen op woningen kwam op gang, maar het was toen vooral besteed aan Australiërs met een groen hart. Om deze markt verder op gang te helpen en zelf het goede voorbeeld te geven gaf BP Solar voor kerst het personeel als kerstbonus een zonnesysteem kado. We betaalden alleen voor de installatie van het systeem.

BP Solar

BP was in 2001 omgedoopt van oliebedrijf British Petroleum, naar een conglomeraat dat als Beyond Petroleum verschillende energiediensten leverde. De toenmalige topman van BP, Lord Brown, zette de veelbelovende slogan kracht bij en committeerde zich aan de doelstelling om acht miljard dollar in alternatieve energie te investeren. Met het vertrek van ‘the Lord’ belandden alle solar plannen in de ijskast. De erfenis van BP, ooit trots marktleider in zonnestroom, is inmiddels gereduceerd tot bijna niks.

Terugdraaien energiemeter

Onze eigen BP Solar zonnepanelen liggen gelukkig nog steeds op het dak van ons huis in Bondi Beach. De tien panelen werden in 2006 vlak voor Kerst, bij veertig graden Celsius geïnstalleerd. Het was het beste kerstkado van mijn leven en als ik u mag tippen: ook een absolute aanrader voor de komende feestdagen. Wat een magisch moment was het, om samen de meter terug te zien draaien! Nog leuker was het om de eerste rekening van het energiebedrijf te ontvangen, ruimschoots gehalveerd. 

Week van de Energierekening

Terug naar vandaag in Nederland. Milieu Centraal heeft deze week tot de Week van de energierekening uitgeroepen. Veel mensen wachten vanwege de energieprijzen met angst en beven op hun eindafrekening. Helaas betaal ook ik met pijn in mijn hart weer de volle mep. Op ons monumentale dak zijn zonnepanelen niet toegestaan. Het is uniek dat je in Nederland overal zonnepanelen mag plaatsen zonder vergunning, maar dat geldt niet voor monumenten. Met de prijzen van nu is de overstap op zonnestroom in de eerste plaats de beste bonus voor jezelf en het milieu is voor veel klanten mooi meegenomen. Af en toe krijg ik een klant aan de telefoon met de vraag of zonnepanelen ook op een monumentaal dak geplaatst mogen worden, en dan verwijs ik ze met hun DigiD code naar het www.omgevingsloket.nl. en wens ze veel succes.

Vergunningsproces

Om deze klanten beter te kunnen informeren, besloot ik onlangs zelf een vergunning aan te vragen. Niet voor mijn eigen dak, dat is kansloos, maar voor het dak van mijn moeder, een ‘beschermd stadsgezicht’ in Voorburg. Alles wees erop dat ik de eerste ben die deze vraag aan de gemeente stelde.  De gemeente beschouwde deze aanvraag als ieder ander bouwtraject. Er moesten eerst historische bouwtekeningen in de archieven opgevraagd worden (weer twee weken verder). De ambtenaren van de Welstandscommissie hadden ondanks Zonline’s iQuote met luchtfoto van de woning met ingetekende zonnepanelen te weinig beoordelingsvermogen. De esthetische afweging moest worden gemaakt met weer nieuwe bouwtekeningen van de situatie met panelen (weer 200 euro verder bij een bevriende architect).

Gemeente-perikelen

De luchtfoto, de historische en de nieuwe bouwtekeningen van het dak waren nog steeds niet voldoende voor een oordeel. De gemeente wilde hierna een tekening van het aangezicht vanuit de straat. “Ja maar….de panelen zijn niet zichtbaar vanuit de straat, zoals te zien is op de drie foto’s die ik heb aangeleverd” wierp mijn moeder tegen. Nee, de gemeente had toch nog een tekening van het aangezicht nodig: 100 Euro. Het dossier werd overgedragen aan de afdeling Bouw en Woningtoezicht. Die wilde graag een constructierapport, al ging het om een schuin pannendak. Een huisbezoek en verklaring van onze buitendienst dat het dak ruim voldoende draagcapaciteit had was niet voldoende, er moesten rekensommen aan te pas komen. En alweer nog meer tekeningen van het constructie-principe, een kapplan met tekening en een berekening van de overspanning, plus enkele installatietechnische tekeningen, en ga zo maar door. Een bevriende constructeur met goede connecties bij de gemeente bracht hier 250 euro voor in rekening, niet veel voor de tijd die hij hier in heeft gestoken. Er lag nog geen paneel, maar de teller stond inmiddels op 550 euro. Dat werd overigens 850 euro toen gemeenteaanslag voor leges binnenkwam. 

Champagne

Gelukkig is de vergunningsaanvraag goedgekeurd, volgende week worden de panelen geïnstalleerd. Ik hoop dat mijn moeder de champagne opentrekt en dat we samen voor de meterkast gaan genieten van die terugdraaiende meter, om het voortraject voor kerst nog te kunnen vergeten…

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen