Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Windfocus subsidies nekt cruciaal ondernemerschap

Het kabinet trekt fors meer geld uit voor duurzame energie. Dat is mooi, maar de manier waarop de pot verdeeld wordt, moet grondig op de schop. Nu slorpt windenergie bijna alle subsidie op en dat gaat ten koste van innovatie en ondernemerschap in de andere branches.

Kortgeleden maakte minister Kamp in de Kamer bekend dat hij ‘fors hogere bedragen’ in de SDE+, de subsidiepot voor duurzame energieproductie, zal stoppen om in 2020 14% van alle energie duurzaam op te wekken.

Dat op zich is goed nieuws. Het probleem is alleen dat het huidige systeem waarmee de subsidies verdeeld worden: nieuwe wind-op-land-projecten zullen een groot deel van het beschikbare geld opslokken. Zonneprojecten bijvoorbeeld, vorig jaar nog goed voor ruim 3500 aanvragen en 35% van het toegekende SDE-budget, zullen de komende jaren waarschijnlijk achter het net vissen. Voor 2015 is de SDE-pot van 3,5 miljard al leeg: de buit is grotendeels verdeeld over een handvol grote wind-op-land- en warmteprojecten.

Wind is natuurlijk hard nodig voor een succesvolle duurzame transitie, maar het kan de kar niet in zijn eentje niet trekken. Andere vormen van duurzame energie moeten zich ook verder kunnen ontwikkelen.

De afgelopen jaren hebben honderden energiecoöperaties en MKB-bedrijven volop geëxperimenteerd met nieuwe technologieën en businessmodellen in vaak kleinschalige energieprojecten. Die fase, mogelijk dankzij subsidies, was cruciaal voor de ontwikkeling van een volwassen bedrijfstak die klaar is voor verdere versnelling.

Dit proces dreigt nu volledig tot stilstand te komen. Wij denken dat dit een scenario is dat niemand echt wil. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat het toch die kant op gaat? Een goede eerste stap zou zijn om elke duurzame technologie een eigen budget te geven binnen de SDE+ regeling.

Het kabinet besloot al eerder om wind-op-zee-projecten in een aparte subsidieregeling onder te brengen en een eigen, groter budget te geven. Waarom trekt het kabinet deze lijn niet door naar andere technologieën als zonne-energie en kleinschalige biomassa? Met zo’n intelligente ‘verschotting’ kunnen de doelen van het Energieakkoord gerealiseerd worden. Terwijl tegelijkertijd stevige fundamenten gelegd worden onder de verschillende duurzame industrieën.

Wij begrijpen dat het voor politici lastig is om langer dan vier jaar vooruit te denken. Maar in het meest optimistische scenario duurt het nog zeker dertig jaar voordat we van fossiele brandstoffen bevrijd zijn. Een dergelijk grote operatie lukt echt niet alleen top-down met een paar grote windontwikkelaars. We hebben de creativiteit van tienduizenden kleinere ondernemers hard nodig. Dus politici: stijg boven jezelf uit en pas het subsidiebeleid voor duurzame energie aan. Misschien krijgt de Nederlandse staat dan nog eens een klopje op de schouder in plaats van een rechtszaak.

Dit artikel stond in de Watt's up van augustus. Meld u hierboven aan of lees de hele Watt’s up van augustus hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen