Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Van het gas af: ook financieel aantrekkelijk?

De gaskraan in Groningen gaat dicht. Klimaatverandering vraagt om duurzamere manieren van verwarmen. Dus moeten 7 miljoen Nederlandse huishoudens de komende jaren van het gas af. Hoe bereid je je voor op een toekomst zonder gas? En hoe maak je hierbij zoveel mogelijk winst? We zetten de stappen naar een gasloze woning op een rijtje:

Stap 1: Isoleer je woning

Isoleer eerst je woning zodat je niet onnodig hoeft te stoken. De goedkoopste energie is namelijk nog altijd de energie die je niet verbruikt. Het isoleren van je woning zorgt ervoor dat je je woning comfortabel kunt verwarmen met zo min mogelijk energie. Woningisolatie brengt je gasverbruik al snel zo’n 30% omlaag.

Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Verder zorgt goede isolatie voor een fijn leefklimaat: warme voeten, gelijkmatige warmte in de winter en een extra koel huis in de zomer. Voor meer informatie over de verschillende soorten isolatie en voor welke huizen deze geschikt zijn, klik hier.

Stap 2: Stap over op elektrische alternatieven

De woning goed geïsoleerd? Pak dan de grote gasvreters aan. Voor de verwarming van je huis gebruik je een warmtepomp. Een warmtepomp werkt als een soort omgekeerde koelkast. Hij onttrekt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor in huis. Voor het verwarmen van je tapwater plaats je een zonneboiler op het dak. Koken kan op inductie. Dit is veiliger en energiezuiniger dan koken op gas, maar kan wel even wennen zijn. Uiteindelijk is het net zo comfortabel als koken op gas, en omarmen zelf chefkoks deze duurzame manier van koken!

Stap 3: Gebruik groene stroom (nog beter: wek deze zelf op!)

Een compleet elektrisch huishouden verbruikt geen gas meer, maar is niet per definitie duurzaam. Arjen Lubach legt op een grappige en scherpe manier uit waarom groene stroom niet altijd zo groen is als het lijkt (kijk hier vanaf 14:55). Wil je weten hoe duurzaam jouw energiemaatschappij is? Check hier de herkomst van jouw groene energie.

Interessanter is het zelf opwekken van je stroom door middel van zonnepanelen. Niet alleen weet je 100% zeker waar je energie vandaan komt, je eigen dak, het is ook nog eens goedkoper. Na ongeveer 7 jaar heb je je investering terugverdiend, en profiteer je nog jaren van gratis stroom. Let wel op: een gasloos huis verbruikt meer elektriciteit dan een huis aan het gas. Heb je al zonnepanelen? Grote kans dat je extra panelen zult moeten plaatsen om je gehele verbruik te blijven dekken.

Financieel interessant?

Je vraagt je nu natuurlijk af, hoeveel gaat dit kosten? Isolatie, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, dat is best een behoorlijke investering. Vanwege het voornemen van de overheid om heel Nederland van het gas af te krijgen is nu een goed moment om ook je eigen woning aan te pakken. De overheid heeft verschillende subsidies en leningen beschikbaar die het nog aantrekkelijker maken om stappen te zetten naar een gasloos bestaan. Zo is er bijvoorbeeld een ruime subsidie beschikbaar voor zonneboilers en warmtepompen. En krijg je de btw over de aanschaf van zonnepanelen terug.

Er valt ook behoorlijke winst te maken. De gasprijs blijft de komende jaren stijgen. Vanaf 2019 wordt gas zwaarder belast, en elektriciteit minder. Het is dus financieel interessant om meer elektriciteit dan gas te gebruiken. Als je deze elektriciteit ook nog eens zelf opwekt, bespaar je nog meer op je energierekening. Investeren in een gasloze woning levert sowieso meer op dan je geld op de bank laten staan. Over de waardestijging van je woning nog niet te spreken. Een toekomstbestendig huis, wie wil daar nu niet in wonen?

Bij Sungevity helpen we je graag verder. Vraag hier een vrijblijvend en gratis advies aan over hoeveel zonnepanelen je nu nodig hebt, en hoeveel als je van het gas af gaat.

Voordelen Van het Gas af (met zonnepanelen)

  • Lagere energierekening
  • Goede investering
  • Waardestijging woning
  • Goed voor het milieu
  • Een comfortabele woning
  • Nu extra interessant: stimulansen overheid

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen