Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Subsidies vertroebelen zicht op zonnepanelen

Vandaag is de column 'Subsidies vertroebelen zicht op zonnepanelen' van Roebyem Anders verschenen op NUzakelijk. Hierin schrijft Roebyem hoe particulieren zich blind staren op aanschafsubsidies voor zonnepanelen, terwijl er nieuwe regelingen zijn die veel meer voordeel op leveren, zoals de btw teruggave zonnepanelen. Ook legt Roebyem uit dat de echte verliezers de particulieren zijn die wachten op een nieuwe subsidie en daarmee de veel grotere besparing op stroomkosten laten liggen.

Volledige column:

Subsidies vertroebelen zicht op zonnepanelen

Door Roebyem Anders

Particulieren met interesse voor zonnepanelen staren zich blind op aanschafsubsidies. Ten onrechte: nieuwe regelingen zonder predikaat subsidie leveren veel meer voordeel op. Maar beide vallen in het niet bij de besparingen op stroomkosten die uitstellers mislopen.

Marketeers kennen het trucje al langer. Laat de prijs van een sapcentrifuge zakken van 100 naar 99 euro en consumenten veranderen van bankzitters in gretige kopers.

Bij de rol van subsidies voor de verkoop van zonnepanelen bekruipt mij vaak hetzelfde gevoel. Hoe structureel de prijs van zonnepanelen ook zakt, toch blijven consumenten hunkerend uitkijken naar dat laatste zetje: een bijdrage van de overheid met de officiële sticker 'subsidie' erop.

Subsidiewortel

De laatste officiële subsidiewortel die tienduizenden Nederlanders over de streep trok was de 15 procent aanschafsubsidie voor zonnepanelen die in juli 2012 van start ging.

De aanschaf van zonnepanelen leek opeens een koopje. De keerzijde is dat nu dit potje is opgedroogd, zonnepanelen weer het imago van een (te) dure aanschaf hebben gekregen.

Nu heeft de klant natuurlijk altijd gelijk en ik ben de eerste om te bekennen dat ik mooie schoenen ook een stuk sneller van het schap gris als ze optisch laag zijn geprijsd. Dat neemt niet weg dat het dure imago van 'subsidieloze' zonnepanelen niet klopt; en investeren in zon aantrekkelijker is dan ooit.

Sticker

Hoe zit dat dan? Om te beginnen zijn de investeringskosten voor panelen nu minder dan toen de aanschafsubsidie van 15 procent nog beschikbaar was. Het enige verschil: op de huidige voordelen zit geen officieel stickertje 'subsidie'.

Ten tweede staren consumenten zich bij hun beslissing ten onrechte blind op de omvang van een eenmalige investeringsbijdrage. Het echte geld zit in de jaarlijkse stroomkosten die je uitspaart bij de huidige stroomprijs van 23 cent per kilowattuur. Elk jaar uitstel kost honderden euro's.

Een paar rekenvoorbeelden. Stel meneer Jansen en mevrouw de Groot hebben beide twaalf panelen op hun dak met een totaalvermogen van 3000 wattpiek. Meneer Jansen kocht zijn systeem in oktober 2012 en mevrouw De Groot anderhalf jaar later.

Het systeem van meneer Jansen kostte 5.424 euro inclusief 21 procent btw voor zowel de zonnepanelen als de installatie van het systeem. Dankzij de 15 procent aanschafsubsidie, die alleen voor de panelen geldt, betaalt hij 4.886 euro.

Tof Europees Hof

En die arme mevrouw De Groot? Die zal dus wel slechter af zijn nu de 15 procent aanschafsubsidie op is. Geenzins. Ten eerste zakte de kostprijs van systemen door een btw-verlaging op installatie begin 2013. En in juni 2013 besloot het Europees Hof dat bezitters van zonnepanelen, ook van kleinere systemen die opgewekte stroom zelf gebruiken, voor de wet btw-plichtige producenten zijn.

Het grote voordeel van deze uitspraak: je kunt betaalde btw bij aankoop van je systeem nu terugvragen. Voor mevrouw De Groot gaat het om 700 euro. Ze moet nu ook een vast jaarlijks btw bedrag afdragen over de verkoopwaarde van opgewekte stroom: 60 euro in het haar geval.

Per saldo krijgt ze in het eerste jaar dus zo’n 650 euro terug. En het mooie is dat de fiscus betaling van het btw-forfait in de jaren erna kwijtscheldt. Al met al komt het prijskaartje van mevouw De Groot 350 euro lager uit dan het 'gesubsidieerde' systeem van meneer Jansen.

En de winnaar is…

Conclusie: een investering in zonnepanelen uitstellen tot de volgende officiële subsidie zich aandient, snijdt weinig hout. De aanschaf van een zonnesysteem is door de btw-uitspraak van het hof nog nooit zo aantrekkelijk geweest. Nog belangrijker: de focus op aanschafsubsidies slaat de plank mis.

De echte verliezers zijn mensen die blijven wachten op een eenmalige bijdrage en zo veel grotere beparingen op stroomkosten laten liggen.

Neem mevrouw De Groot. Ze heeft dan wel 350 euro minder voor haar systeem betaald. Maar in het anderhalve jaar dat zij heeft geaarzeld, heeft meneer Jansen wel ruim 900 euro aan stroomkosten uitgespaard.

Roebyem Anders is medeoprichter en directeur van online zonnepanelenaanbieder Zonline. Zij werkt al 25 jaar in de duurzame energiesector. Je kan haar volgen via Twitter: @roebyem

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen