Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Quotum arbeidsgehandicapten volstrekt onrealistisch

Vorige maand is de Participatiewet aangenomen. De inzet om arbeidsgehandicapten zoveel mogelijk aan regulier werk te helpen, is op zich lovenswaardig.

Door Roebyem Anders

Maar de verwachting dat de wet in vijf jaar honderdduizend extra werkplekken voor arbeidsgehandicapten binnen bedrijven zal opleveren is volstrekt onrealistisch. 

Wij hebben aan den lijve ondervonden hoe taai het is. Sinds 2013 heeft ons zonnepanelenbedrijf van dertig man een dove werknemer in dienst. Dat viel niet mee.

Toch hebben we na een jaar proefdraaien toch besloten meer dove mensen in te schakelen. Ons praktische tienpuntenplan voor andere bedrijven en overheden:

1.      Kijk naar talent. Mensen hebben geen beperking, maar andere talenten. Zo merkten wij dat dove en slechthorende mensen zeer geconcentreerd kunnen werken. Oog voor detail en concentratie is belangrijk voor het Remote Solar Design, waarmee wij zonnesystemen op woningen ontwerpen. Daarom kunnen slechthorenden dit werk goed uitvoeren. Wij spreken daarom liever over mensen met 'speciaal talent' dan over arbeidsgehandicapten.

2.     Verander werkprocessen. Sungevity heeft een aantal arbeidsprocessen aangepast, zodat dove mensen volwaardig mee konden draaien. Een intern chatprogramma is voor iedereen verplicht gesteld, zodat dove collega’s zich niet buitengesloten voelen. Alle instructies worden uitgeschreven, dus we zijn allemaal een stuk efficiënter gaan werken, omdat er minder misverstanden ontstaan en foutjes traceerbaar zijn.

3.      Durf te selecteren. Wees een sociale onderneming, geen sociale werkplaats. Iemand moet echt passen bij de organisatie en het werk. De lat ligt voor iedereen even hoog, met of zonder speciaal talent. Dat betekent ook dat de prestaties van een dove collega niet onder kunnen doen voor mensen die wel horen. Het is wel essentieel om de werkplek van mensen met speciale talenten op de juiste manier op te zetten, zodat ze ook eigen successen kunnen boeken.

4.      Beperk je. Het is niet realistisch om in een commerciële omgeving verschillende soorten talenten in te zetten. Richt je op een speciale vaardigheid en pas je arbeidsproces daar op aan.

5.      Laat je verrassen: Een dove werknemer wees ons op het feit dat er 1,5 miljoen doven en slechthorende mensen zijn. Met die kennis hebben wij al ons beeldmateriaal voorzien van Nederlandse Gebarentaal 'vertaling’ om dove klanten via Skype te bedienen.

6.     Schaal op. Slechts één persoon met speciaal talent inzetten kostte veel tijd, omdat er training, coaching en tolken aan te pas komen. Dat kan efficiënter met een iets grotere groep. De slechthorenden kunnen zich binnen een bedrijf ook aan elkaar spiegelen.

7.     Leer van anderen. Wij hebben zelf veel opgestoken van de successen van Sandra Bally met het blindenrestaurant CTaste. Iedereen mag van onze ontdekkingen leren en zijn voordeel ermee doen.

8.     Verbeter de voorzieningen en infrastructuur, overheid. Om een grote groep bijzondere talenten klaar te stomen voor het bedrijfsleven, is meer nodig dan alleen een subsidie of quotum. Het betekent voor bedrijven als het mijne veel extra werk om op eigen houtje goed opgeleide mensen in onze doelgroep te vinden. De betrokken overheden kunnen gericht deelname van deze groep aan hoger onderwijs stimuleren.

9.      Ontwikkel de ontbrekende verbindingen tussen de speciale talenten en de arbeidsmarkt. Het UWV speelt nu al een rol door aanbieden van talenten, maar dit kan veel actiever en transparanter, bijvoorbeeld door een online banenmarkt of subsidiëren van recruitementbedrijven en talentscouts die zich moeten richten op het plaatsen van mensen met speciaal talent. Wij hebben de grootste moeite om goed opgeleide kandidaten te vinden!

10.  Bied stoomcursussen arbeidsvaardigheden aan. Horenden hebben hun hele leven leren werken. Doven en slechthorenden zijn ontzien en hebben geen werkervaring. Ze missen de discipline van het vakantiebaantje achter de bar in de sportclub, als kinderoppas, de kranten rondbrengen in de vroege ochtend. Als ze een baan krijgen moeten ze veel tegelijkertijd aanleren. Dit kan een rol voor de gemeenten zijn: basis bijspijkeren!

Roebyem Anders is VP van Sungevity Nederland, een zonnepanelenbedrijf met sociale uitgangspunten, lid van Social Enterprise.

Dit artikel verscheen eerder op nuzakelijk.nl

 

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen