Het Sungevity blog

Politieke partijen hopeloos achter met zonnestroom

Alleen daken partijkantoren D66 en GroenLinks produceren groene stroom

Ruim 450.000 Nederlandse huishoudens draaien inmiddels op zonnestroom. Investeren in zonnepanelen levert geld op. De meeste politieke partijen steunen dan ook regelingen die deze investering aantrekkelijk maakt. Opvallend, want net als vijf jaar geleden liggen de meeste daken van partijkantoren er leeg bij. Dit blijkt uitonderzoek van zonnepanelenspecialist Sungevity Nederland. Alleen GroenLinks en D66 wekken al hun eigen zonnestroom op.

Sinds de vorige verkiezingen in 2012 heeft D66 haar dak vol met zonnepanelen gelegd en zit GroenLinks na plaatsing van 48 extra panelen aan haar max. Beide partijen maken zich dan ook hard voor behoud van de succesvolle salderingsregeling. Deze fiscale stimulans zorgt ervoor dat huishoudens meer zonnestroom kunnen opwekken door het rendement op investering in zonnepanelen te waarborgen.

Geen daden maar woorden

Geen daden maar woorden bij de Partij van de Dieren, SP, ChristenUnie, CDA en PvdA. Deze partijen onderschrijven nadrukkelijk het belang van stimulering van duurzame energie, zonnepanelen en het klimaat. Maar op hun partij daken schitteren de zonnepanelen door afwezigheid .

Met inzet van Remote Solar Design software, waarbij op afstand een zeer nauwkeurige berekening van het potentieel voor zonnepanelen op de politieke partijdaken kan worden gemaakt, berekende Sungevity dat deze vijf partijen een flinke milieu- en financile besparing laten liggen.

De resultaten uit het onderzoek geven aan dat acties van de meeste politieke partijen sterk achterblijven bij hun standpunten over zonnestroom. Deze politieke partijen laten zo niet alleen 17.3 ton vermeden CO2 in rook opgaan, zij missen vooral een uitstekende kans om te laten zien dat zij daad bij woord voegen. En die symbolische boodschap kan iedere partij in deze tijden wel gebruiken.


Ontdek wat jij kunt besparen.