Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Politieke partijen laten met hun dak 20 ton CO2-besparing links liggen

Geen woorden maar zonnedaken

Duurzaamheid is een heet thema tijdens de kabinetsformatie. Maar de proof is in the pudding. Dus berekende zonspecialist Sungevity per kabinetsoptie in hoeverre partijen het gezamenlijke zonnepotentieel van hun eigen gebouwen al hebben benut. Een groenrechts en centrumlinks kabinet eindigen op een gedeelde, maar magere, eerste plaats.

Het aantal zonnepanelen op partijgebouwen is representatief voor het duurzame beleid van Nederland van de afgelopen 10 jaar: een verhaal van gemiste kansen.

In totaal zouden er 200 panelen op alle gebouwen van groenrechts, centrumlinks of rechts-christelijk passen, samen goed voor 54.000 KWh aan zonnestroom. Daarmee hadden de partijen gezamenlijk 41 ton CO2-uitstoot per jaar kunnen besparen. In de praktijk blijft het benut potentieel echter ruim onder de helft steken. Alleen D66 en GroenLinks wekken zonne-energie op via hun partijdaken. 7 panelen bij D66 en 81 panelen bij GroenLinks zijn goed voor 25.000 kilowattuur zonnestroom, evenveel als het gemiddeld jaarlijks gebruik van 8 huishoudens. Hiermee wordt 20 ton C02-uitstoot per jaar bespaard.

De partijen van Klaver en Pechtold benutten beide het volledige zonnepotentieel van hun daken. Dit verklaart meteen waarom een Groenrechts kabinet (VVD, CDA, D66, GroenLinks) en een Centrumlinks kabinet (GroenLinks, SP, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie) hetzelfde scoren op het gebied van opgewekte zonnestroom: D66 en GroenLinks zitten in beide combinaties.

De rechts-christelijke combinatie (VVD, CDA, ChristenUnie, D66) wekt slechts 2000 KWh aan zonnestroom op en bespaart 1,5 ton CO2. Uitsluitend dankzij D66.

VVD en het CDA laten vooral zuinige geluiden laten horen over duurzaamheid. VVD wil zich verder ook niet hard uitspreken voor het behoud van de salderingsregeling. Deze fiscale regeling heeft ervoor gezorgd dat in ons land binnen 5 jaar 450.000 huishoudens op zonnestroom zijn overgestapt.

Ook de linkerkant van het politieke spectrum laat het afweten. SP, PvdA, Partij voor de Dieren. Zij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan, maar het eerste zonnepaneel moet nog geplaatst worden.


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen