Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Paus met groene vingers

Elk jaar worden de groeven onder de ogen van klimaatonderhandelaars dieper. De bindende afspraken over terugdringing van wereldwijde CO2-uitstoot uit het Kyoto-protocol liepen in 2012 af, maar vervolgafspraken zijn er ondanks alle doorgehaalde nachten nog steeds niet. 

Eind dit jaar wordt in Parijs een nieuwe poging gedaan om concreet tot zaken te komen. Tussen 8 en 13 februari draaien de vergadertijgers aller landen vast warm met een tussenbijeenkomst in Genève. 

Klimaatonderhandelaars worden hierbij vanuit onverwachte hoek onder druk gezet. Paus Franciscus heeft zich ondubbelzinnig uitgesproken voor ingrijpende maatregelen. Als zelfverklaard kampioen van de armen benadrukt hij dat het verwoestende effect van klimaatverandering – de droogtes, overstromingen, hongersnoden – vooral op het bordje van de armsten terechtkomen.

Dit jaar zal hij er een pauselijke encycliek aan wijden die op de deurmat valt van 400.000 priesters en bisschoppen, die vervolgens geacht worden de boodschap te verspreiden onder 1,2 miljard katholieken. Maar ook bij veel niet-katholieken, tot en met president Obama toe, geniet Paus Franciscus groot moreel gezag.  

Of dat gezag zich ook vertaalt in invloed zal de wereld op 11 december, de laatste dag van de conferentie in Parijs, uitvinden. Critici wijzen erop dat Paus Franciscus tot nu toe in ieder geval één belangrijke kans om moreel leiderschap te tonen laat liggen: ondanks zijn afwijzing van fossiele brandstoffen heeft het Vaticaan zelf nog steeds aandelen van oliebedrijven in haar beleggingsportefeuille.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen