Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

De emotionele knop raken

In 2050 zijn er 9 miljard mensen op aarde. En al deze mensen hebben schone, betrouwbare, en betaalbare energie nodig. De energietransitie is al in volle gang. Het Delft Energy Initiative nodigt wereldleiders in deze energietransitie uit om de volgende generatie te laten zien wat er nu én in de toekomst mogelijk is. Roebyem Anders, oprichtster van Sungevity, is een van deze Energy Leaders. Op 23 februari 2018 gaf zij een inspirerende lezing over de zonne-revolutie voor studenten en medewerkers van de TU Delft. In een notendop waar dat over ging:

De opmars is in volle gang

De grootste revolutie sinds het internet, zo wordt de zonne-revolutie ook wel genoemd. Zonne-energie is bezig met een enorme opmars. De prijs per wattpiek blijft dalen, en de capaciteit van geïnstalleerde panelen blijft stijgen. Roebyem: “Nature voorspelde recent dat in 2050 zonne-energie de helft van alle elektriciteit in de wereld zal leveren. En dan is er de International Energy Agency, die over het algemeen iets conservatiever zijn, en die zeggen dat zon wel de grootste energiebron in de wereld zal zijn, maar met 16% van het energieverbruik.”

Fotografie: Roy Borghouts

Elk dak vol zonnepanelen

Zonne-energie is dus op de goede weg. Het nemen van zonnepanelen is allang niet alleen meer weggelegd voor geitenwollensokkentypes uit het ‘gekke groene hoekje’. Zonnepanelen zijn naast goed voor het milieu ook een goede investering die zichzelf binnen een aantal jaar terugverdient. Roebyem legt deze ontwikkeling uit aan de hand van de adoptiecurve. Elke nieuwe technologie gaat door een adoptiecurve. Eerst adopteren maar een paar mensen de nieuwe technologie, maar naarmate de tijd verstrijkt adopteren meer en meer mensen hem. Denk bijvoorbeeld aan de mobiele telefoon. Eerst was dit echt iets voor trendsetters, maar nu loopt iedereen met een mobieltje rond. “Mijn persoonlijke missie, en ook dat van mijn bedrijf, is om elke laatste centimeter dak te bedekken met zonne-energie”, aldus Roebyem. En het doel van deze Rooftop Revolution willen we graag zo snel mogelijk bereiken, zodat de effect op het klimaat zo groot mogelijk is.  

Leuk en makkelijk: hoofd en hart

Strategieën voor adoptie van zonnepanelen zijn vooral gericht op de ratio: het is een goede investering, en ook nog eens beter voor het milieu. Maar waarom liggen alle daken op de wereld dan nog niet vol met zonnepanelen? Roebyem; “Je moet de emotionele knop raken. Als je de emotionele knop niet raakt komen mensen niet in actie”. Daarom maken we het overstappen naar zonnestroom bij Sungevity zo leuk en makkelijk mogelijk. Zo leuk dat mensen er graag over praten. Dat men tijdens een verjaardag vertelt hoe cool het is dat hun elektriciteitsmeter nu terugloopt. Wij noemen dit peer-pride.

Fotografie: Roy Borghouts

Op zoek naar het juiste knopje

Peer-pride kan enorm positieve effecten hebben. Enthousiaste klanten zijn onze beste ambassadeurs. “Dit is Joost Brinkman, hij is mijn favoriete ambassadeurs … Hij stapte over op zonne-energie in zijn buurt, en hij kreeg 160 buren mee. Hij verdiende er niks mee. 160 buren door alleen zijn verhaal te vertellen!”, vertelt Roebyem enthousiast. Sungevity blijft zoeken naar de volgende groep in de adoptiecurve. Een groep vol potentie zijn huurders. Een derde van de woningen in Nederland zijn in handen van 380 woningcorporaties. Door samen te werken met corporaties kunnen dus een hele hoop daken voorzien worden van zonnepanelen. Maar wat bleek, alleen een goed financieel aanbod van Sungevity en de woningcorporatie sloeg niet erg aan. Het vertrouwen van de huurders was niet erg hoog. “Woningcorporaties hadden slechte ervaringen, 25% van de huurders deed mee. … Toen bedachten we het concept van een Open Dak experience, want remote, dat is niet voor deze groep”, aldus Roebyem. Tijdens de lokale Open Daken kunnen bewoners bijvoorbeeld spreken met een installateur, en zien hoe een solar design wordt gemaakt.

Roebyem is dus hard op weg naar een toekomst waar zonne-energie de normaalste zaak van de wereld wordt. Ze droomt van het “moment waarop je tijdens de buurtbarbecue moet uitleggen waarom je géén zonne-energie hebt.” Wat vertel jij je buren deze zomer bij de BBQ? Klik hier voor een vrijblijvend advies.

Fotografie: Roy Borghouts

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen