Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Medicijn tegen zonnefabeltjes

Er gaan nog veel fabeltjes rond over zonne-energie.
Hieronder een paar antwoorden die lezers op feestjes en partijen kunnen gebruiken om de grootste misvattingen recht te zetten.

Zonnepanelen hebben alleen zin in zonnige landen 

Weer of geen weer, zolang het licht is blijven zonnepanelen stroom leveren of ze nou op eenSpaans of een Nederlands dak liggen. Natuurlijk is de opbrengst lager als het bewolkt is, maar zeker niet verwaarloosbaar. Zo is de gemiddelde stroomopbrengst van een Spaans paneel maar 1,5 keer hoger dan die in Nederland. Bovendien zijn er veel andere factoren die meewegen, zoals de stroomprijs bijvoorbeeld. Die is torenhoog in Nederland, dus is een investering in zonnepanelen zo terugverdiend.

Zonne-energie zal nooit concurrerend worden

Zieners in het verleden hebben ook geroepen dat mensen nooit laptops zouden kopen en mobiele telefoons te duur waren voor het grote publiek. Ze zaten er naast omdat ze zich simpelweg niet konden voorstellen hoe hard de prijzen zouden dalen. In de afgelopen drie jaar is ook de prijs van zonnepanelen gehalveerd terwijl de stroomopbrengst per paneel blijft stijgen en subsidies tot vrijwel niets zijn afgebouwd. De tussenstand? Dit jaar duikt de productieprijs van zonnestroom in Nederland ruim onder de prijs van grijze stroom uit kolencentrales. Ga je uit van een levensduur van 25 jaar dan kost een kilowatt uur zonnestroom 7 a 8 cent, terwijl stroom van het net 23 cent kost.

Ik koop pas zonnepanelen als de technologie uitontwikkeld is

Wachten op een doorbraak is onzin: zonnecellen zijn een volwassen technologie. Toekomstige zonnepanelen zullen ongetwijfeld nog meer zonlicht in stroom omzetten, zoals ook auto’s over tien jaar zuiniger en schoner zullen zijn dan de modellen van nu. Maar dat neemt niet weg dat de huidige solar technologie prima in staat is om substantiële hoeveelheden groene stroom te leveren tegen een concurrerende prijs. Wachten betekent verlies aan opbrengst.

De productie van zonnepanelen kost meer energie dan ze opleveren

Zonnepanelen groeien niet aan bomen, dat is waar. Maar de energie om een paneel te maken is gelijk aan wat datzelfde paneel in maximaal twee jaar aan energie genereert. Verder is silicium, ofwel huis-, tuin- en keukenzand, het hoofdbestanddeel bij de productie van zonnecellen. Bepaald geen schaarse grondstof dus. Gezien hun levensduur van 25 tot 40 jaar leveren panelen minimaal 12 tot 20 keer meer (schone) energie op dan ze kosten. Hoe duurzaam wil je het hebben?

 

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen