Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Koude Oorlog, bedankt!

Het zal adepten van het eerste uur misschien niet lekker zitten, maar de brede doorbraak van zonnecellen is te danken aan de Koude Oorlog. De eerste silicium zonnecel, een technologie die nog steeds de standaard is, zag in 1954 het licht op de beroemde researchafdeling van het Amerikaanse telefoniebedrijf Bell.

De silicium zonnecel van Bell wekte ruim 10 maal meer stroom op dan zijn voorganger uit 1880: de seleniumcel van de Amerikaanse uitvinder Charles Fritts. De trotse Fritts legde als eerste ooit zonnepanelen op een huis en verklaarde dat ‘zonnecentrales op ieder dak’ de doodsteek zouden zijn voor grootschalige elektriciteitscentrales.

Het liep anders en ondanks de hogere elektriciteitsopbrengst dreigde 75 jaar later ook de siliciumcel van Bell snel in de vergetelheid te raken. Tot het Amerikaanse leger er lucht van kreeg. De VS waren in een race met Rusland verwikkeld om satellieten in de ruimte te lanceren. De batterijen waar de satellieten op draaiden waren de grote bottleneck: die werkten hooguit twee weken.

In 1958 ging Vanguard, de eerste met zonnecellen aangedreven satelliet, de ruimte in. Het was het startschot van een miljarden opslurpend GPS-satellietprogramma dat decennia lang cruciaal was voor de aansturing van geleide raketten, waaronder de kruisraketten waar half Nederland in de jaren tachtig tegen te hoop liep.

In de jaren zestig volgden ook solar aangedreven telecommunicatiesatellieten en sloeg solartechnologie verder over naar afgelegen industriële toepassingen op aarde, zoals de stroomvoorziening voor olieplatforms, lichtboeien en vuurtorens. Samen vormden ze de early adopters die de ontwikkeling, commercialisering en latere mainstream doorbraak van zonnepanelen mogelijk hebben gemaakt.

Het is natuurlijk even wennen, de idee dat die kruisraket waar je ooit tegen protesteerde indirect heeft bijgedragen aan betaalbare zonnesystemen voor iedereen. Je moet maar zo denken: was die Koude Oorlog toch nog ergens goed voor.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen