Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Het ‘groenste’ regeerakkoord. Het hoe en wat.

Het groenste regeerakkoord ooit is daar, aldus D66. Vorige week lanceerde onze gloednieuwe regering hun plannen met een mooie duurzame ambitie: Nederland wil zijn CO2-emissies voor 2030 bijna halveren. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee! Eén van de maatregelen in het akkoord, is dat de salderingsregeling al per 2020 op de schop gaat. Dit in tegenstelling tot eerdere beloftes van Minister Kamp dat deze tenminste tot 2023 stand zou houden. Maar ho. Waarom? En wat nu? Deze maatregel behoeft wat uitleg!

Hoe zat het ook alweer met de salderingsregeling?

Overdag, als de zon schijnt, wekken zonnepanelen stroom op. Terwijl wij in Nederland vooral ‘s avonds stroom gebruiken. Onze zonnestroomproductie vindt voornamelijk op een ander moment plaats dan de opwek ervan. Omdat wij de stroom nog niet zelf kunnen opslaan, leveren wij aan het net wat we niet direct zelf kunnen opmaken en halen we ‘s avonds die stroom van het net. Met de huidige salderingsregeling wordt dit één op één met elkaar verrekend. Wekt u meer op dan u gebruikt op jaarbasis, dan krijgt u daarvoor een lagere terugleververgoeding.

Waarom gaat de regeling op de schop?

Zonnepanelen zijn de laatste jaren veel efficiënter geworden. Het productievermogen neemt toe, terwijl de prijs van panelen daalt. De terugverdientijd wordt steeds korter. In 8 jaar tijd van ruim 12 jaar, naar gemiddeld minder dan 7 jaar anno nu. Tot nu toe kwam de winst hiervan volledig op conto van de zonnepanelen-eigenaar. De overheid gaat nu ook de vruchten plukken. Met de nieuwe regeling worden de kosten voor de overheid lager, waardoor ook in andere duurzame initiatieven geïnvesteerd kan worden. Want, met alleen zonnestroom halen we onze klimaatdoelstellingen niet.

Een tweede reden die aan de wijziging ten grondslag ligt is wat technischer van aard. Doordat steeds meer huishoudens overdag zonnestroom opwekken, kan het net overbelast raken op piekmomenten. Er wordt dan meer stroom aan het net geleverd, dan het net aan kan. Volgens een evaluatie van de overheid zou dit tot 2023 niet het geval zijn. Dit gaf de overheid tijd om te wachten met een aanpassing tot 2023. Voor een nieuwe regeling is het namelijk nodig dat huishoudens een slimme meter hebben.

En nu?

Op dit moment nog niets. U maakt nog gewoon gebruik van de huidige salderingsregeling. Wat er na 2020 gaat gebeuren, is vooral nog speculeren. Volgens de huidige plannen zal het invoedtarief, ook wel de terugleversubsidie genoemd, in 2020 ingevoerd worden. Uiteraard zal er een goede overgangsregeling worden opgesteld voor iedereen die al zonnepanelen heeft. Als zonnepaneleneigenaar val je niet opeens in een nieuwe regeling dus. Daarnaast is het huidige regeerakkoord nog onder behandeling. Dat wil zeggen dat alle wijzigingen nog voorgelegd moeten worden. We weten nog niet zeker of de regering 2020 überhaupt gaat halen. Er moet nog een hoop gebeuren om de nieuwe regeling werkend te krijgen.

Is het nog slim om nu zonnepanelen aan te schaffen?

Jazeker! Juist nu is een goed moment. De laatste jaren was het nog wel eens interessant om te wachten. Maar nu is de prijs van zonnepanelen zo gunstig, dat wachten niet meer hoeft. We hebben ons 2 jaar geleden gecommitteerd aan het Klimaatakkoord van Parijs. Daar staat onze regering nog steeds achter. Dus ook vanuit de regering zal schone stroom op de agenda blijven staan.

Daarbij volgen de ontwikkelingen in de duurzame energie elkaar op, in Nederland en internationaal. Om ons heen zijn al een aantal succesvolle voorbeelden van alternatieve regelingen. Zo werken ze in Duitsland met een systeem dat zelfs zo ingericht, dat de prijs voor stroom bepaald wordt door marktwerking; bij een hoger aanbod dan vraag zakt de prijs, bij een lager aanbod dan vraag stijgt de prijs. Een slimme batterij weet precies wanneer het juiste moment is om terug  te leveren. Resultaat: geen overbelasting. En uw zonnepanelen blijven doen waar ze goed in zijn, schone stroom opwekken.

Welke weg we in Nederland ook inslaan. Bij elke maatregel komt naar voren dat de gemiddelde terugverdientijd van ca. 7 jaar overeind blijft. Een investering in een zonnesysteem blijft dus, voor welke optie de regering ook gaat kiezen, één van de beste investeringen die u momenteel kunt doen! Waarom niet wachten? Momenteel is de salderingsregeling zo gunstig, dat we verwachten dat het niet beter wordt. Schaft u nu uw eigen systeem aan, profiteert u in elk geval nog 3 jaar volop!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen