Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Help, de olieprijs zakt

Oké, de olieprijs daalt als een dolle en trekt ook de gasprijs, de brandstof voor veel traditionele elektriciteitscentrales, mee omlaag. Is dat slecht nieuws voor de verdere verspreiding van duurzame energie? Gaan we nu weer lekker goedkoop fossiel verstoken? En wat betekent het specifiek voor zon: wordt de stormachtige groei van zonne-energie nu in de kiem gesmoord?

Signalen zijn gemixt. De International Renewable Energy Agency (Irena) maakt zich totaal  geen zorgen. Ze wijst erop dat de duurzame energiesector, ondanks economische tegenwind, een record aan nieuwe opwekcapaciteit heeft opgestart en dat de helft van alle nieuwe capaciteit sinds 2011 voor rekening van groene  energie komt.

En met solar, waar prijzen van panelen sinds 2009 met 75% gedaald zijn, komt het al helemaal goed, bezweert Irena de lichte staat van paniek. Uit iets minder subjectieve hoek, een recent rapport van vermogensbeheerder Deutsche Bank, klinken soortgelijke geluiden. Vasthouden die solar aandelen, zegt de bank, want in 2016 is zonnestroom het goedkoopst van allemaal.  Zelfs International Energy Agency (IEA), olieclub bij uitstek, denkt niet dat goedkope olie de groei van solar zal afremmen.  

Op de beursvloer worden de zenuwen van beleggers ondertussen echter wel zwaar op de proef gesteld. De Bloomberg Large Solar Energy Index, waarin 21 solar bedrijven zijn opgenomen, is sinds juni 40% in waarde gezakt. Een beetje zonnig optimisme kan dus geen kwaad.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen