Het Sungevity blog

Help, de olieprijs zakt

Oké, de olieprijs daalt als een dolle en trekt ook de gasprijs, de brandstof voor veel traditionele elektriciteitscentrales, mee omlaag. Is dat slecht nieuws voor de verdere verspreiding van duurzame energie? Gaan we nu weer lekker goedkoop fossiel verstoken? En wat betekent het specifiek voor zon: wordt de stormachtige groei van zonne-energie nu in de kiem gesmoord?

Signalen zijn gemixt. De International Renewable Energy Agency (Irena) maakt zich totaal  geen zorgen. Ze wijst erop dat de duurzame energiesector, ondanks economische tegenwind, een record aan nieuwe opwekcapaciteit heeft opgestart en dat de helft van alle nieuwe capaciteit sinds 2011 voor rekening van groene  energie komt.

En met solar, waar prijzen van panelen sinds 2009 met 75% gedaald zijn, komt het al helemaal goed, bezweert Irena de lichte staat van paniek. Uit iets minder subjectieve hoek, een recent rapport van vermogensbeheerder Deutsche Bank, klinken soortgelijke geluiden. Vasthouden die solar aandelen, zegt de bank, want in 2016 is zonnestroom het goedkoopst van allemaal.  Zelfs International Energy Agency (IEA), olieclub bij uitstek, denkt niet dat goedkope olie de groei van solar zal afremmen.  

Op de beursvloer worden de zenuwen van beleggers ondertussen echter wel zwaar op de proef gesteld. De Bloomberg Large Solar Energy Index, waarin 21 solar bedrijven zijn opgenomen, is sinds juni 40% in waarde gezakt. Een beetje zonnig optimisme kan dus geen kwaad.

Ontdek wat jij kunt besparen.