Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Duurzaam investeren in zonnepanelen

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen overstappen op zonnestroom is het financile voordeel. Zonnepanelen aanschaffen is dus een goed voorbeeld van duurzaam investeren. Wij zetten de 4 financile pluspunten voor u op een rij.

Hoog rendement: spaarrekening versus zonnepanelen
Ten eerste is het goed helder te hebben wat er precies met rendement wordt bedoeld. Door de Van Dale wordt het omschrijven als:
1 opbrengst;=winst
2 nuttigeffectvan iets

In het geval van investeren in zonnepanelen wordt er rendement behaald door middel van besparing en op die manier winst behaald. Hoe zit dat precies? Door het zelf opwekken van zonnestroom bespaart u flink op uw energierekening. U hoeft immers veel minder stroom van het reguliere stroomnet te benutten. Daarnaast levert u het te veel opgewekte zonnestroom terug aan het net, waar u en vergoeding voor krijgt.

Een kleine rekensom leert dat onze klanten jaarlijks gemiddeld 700 per jaar besparen met hun zonnepanelen. Vergelijk dit met de lage spaarrente waartegen uw geld nu op uw spaarrekening staat. Met een gemiddelde spaarrente van 0,5% is de kans zeer groot dat u meer winst uit zonnepanelen zult behalen. En het mooie is: besparen met zonnepanelen begint direct nadat het zonnesysteem is genstalleerd en aangesloten.

Door te berekenen hoeveel u elk jaar bespaart en deze getallen bij elkaar op te tellen, kan er bekeken worden wanneer het bedrag gelijk is aan de initile investering. Dit is namelijk het punt waarop de investering zal zijn terugverdiend en er winst gemaakt gaat worden. Voor elk huishouden is dit anders. Iedereen heeft bijvoorbeeld een ander stroomverbruik en dak. Gelukkig kan Sungevity uw persoonlijk rendement precies voor u uitrekenen. Vraag hiervoor een gratis en vrijblijvend advies aan.

Salderen

De opgewekte stroom van uw zonnepanelen gebruikt u in eerste instantie zelf in uw woning. Elektriciteit zoekt namelijk altijd de snelste weg naar uw wasmachine, koelkast of andere apparatuur. Wanneer u een overschot heeft aan zelf opgewekte zonnestroom, gaat deze stroom terug naar het elektriciteitsnetwerk: dan bent u aan het terugleveren. Aan het einde van het jaar wordt bepaald hoeveel u heeft opgewekt en dit wordt volledig afgetrokken van uw energierekening. Dit noemen we salderen.

De salderingswetgeving is afgelopen tijd in het nieuws geweest. Minister Kamp heeft expliciet toegezegd dat de huidige salderingsgregeling tot ten minste 2020 ongewijzigd blijft. Mocht deze gewijzigd worden, is daar een wetswijziging voor nodig. Mocht het echt zover komen, zal er een soepele overgangsregeling komen voor mensen die al zonnepanelen hebben. Geen zorgen: dit zal gebeuren in het voordeel van zonnepaneelbezitters, zo heeft de Tweede Kamer besloten.

Btw-teruggave

Een ander financieel voordeel bij de aanschaf van zonnepanelen is het feit dat u de btw terug kunt krijgen. Dit geldt zowel voor de btw op de aanschafkosten als de btw op de installatiekosten van het zonnestroomsysteem. Omdat u uw eigen stroomfabriekje۪ aan huis hebt, ziet de Belastingdienst u als ondernemer.De 21% btw die u betaald heeft,kunt u daarom bij de Belastingdienst terugvragen. Dat scheelt al gauw honderden euro۪s!

Stel een zonnesysteem van 12 panelen kost 5.149, inclusief 21% btw op de materialen en installatiewerkzaamheden. De btw-teruggave zonnepanelen komt bij een dergelijke installatie neer op ruim 894. Een complete installatie kost daardoor 4.255. Lees hier welke stappen u gemakkelijk zelf kunt ondernemen om de btw terug te vragen. Of kom meer te weten hoe u dit gehele proces uit handen kunt geven.

Hoge woningwaarde

Zonnepanelen zijn ook gunstig voor de waarde van uw woning. Woningen met zonnepanelen leveren namelijk meer op bij verkoop dan woningen met een leeg dak. Dat blijkt uit een grootschalige cijferstudie van deTias Business School. Ook de TU Eindhoven heeft een paar jaar eerder soortgelijke resultaten gevonden.

Verder kwam naar voren dat zonnepanelen hun volledige waarde behouden bij de verkoop van een huis.De waarde van een gemiddeld zonnesysteem bij woningverkoop is 7.456. Mocht u eventueel verhuizen, is het dus waarschijnlijk dat u het zonnesysteem in zijn geheel terugverdient.

Mooi meegenomen: Sungevity۪s SunSure opbrengstgarantie geeft inzicht in de toegevoegde waarde van uw zonnepanelen voor potentile kopers. U kunt hiermee exact uitrekenen wat de substantile besparingen op uw energierekening zijn dankzij uw zonnepanelen.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen