Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Digitale provo's veroveren de wereld

Nederlandse start-ups als Peerby, Blendle en Vandebron timmeren internationaal aan de weg door de macht aan individuen terug te geven. Er zit een opvallende rode draad in recente internationale successen van een aantal Nederlandse internet start-ups: ze geven de macht terug aan het individu, maar steunen tegelijkertijd op de kracht van het collectief. Met wat fantasie zou je ze de erfgenamen van het Witte Fietsen-plan kunnen noemen; het radicale deelconcept dat provo Luud Schimmelpennink in 1965 in het leven riep.

Zo heeft deelsite Peerby eerst in Amsterdam en daarna London, Berlijn en zelfs in techmekka San Francisco gebruikers op grote schaal aan het uitlenen gekregen en heeft artikelrecycler Blendle financiering binnen gehaald van Bertelsmann en de New York Times.

Een ander mooi voorbeeld van de kracht van het individu is energieplatform Vandebron. Dat slaat een brug tussen mensen die zeker willen weten dat hun energie groen is en lokale producenten die duurzame energie produceren, zoals boeren en tuinders. Het gezaghebbende Amerikaanse Rocky Mountain Institute noemde Vandebron de potentiële AirBnB voor de energiemarkt.

Consumenten kunnen via Vandebron hun eigen producent in de buurt kiezen. Die producenten houden op hun beurt meer geld over omdat Vandebron, in tegenstelling tot de reguliere energiebedrijven, geen extra opslag per kWh berekent. Gebruikers betalen bij Vandebron een vast bedrag per maand, ongeacht de omvang van het energieverbruik, dat vergelijkbaar is met het vastrecht dat het reguliere energiebedrijf vraagt.

Een groot voordeel van de aanpak van Vandebron is dat het een enorme boost kan geven aan het gebruik van zonnesystemen door particulieren. Bij Vandebron zijn paneeleigenaren zowel producent als consument van zonnestroom. Wie meer stroom gebruikt dan hij zelf opwekt, kan de rest van zijn energiebehoefte inkopen bij de zonneboer in de buurt, en bij overproductie kan de stroom terug worden verkocht aan Vandebron, om weer verkocht te worden aan een andere klant. Een hyperlokaal en duurzaam alternatief dus. In tegenstelling tot de energiereuzen zijn de prijzen van Vandebron bovendien transparant en gunstig voor particuliere bezitters van zonnepanelen.

Hoe werkt dit? Eigenaren van zonnepanelen leveren hun stroom aan het elektriciteitsnet en halen vervolgens hun stroom voor eigen gebruik weer van het net af. Beiden worden tegen elkaar weggestreept; dit wordt saldering genoemd. De zelf opgewekte zonnestroom kost met die methode evenveel als de stroom die van het net gehaald wordt, mits die stroom voor eigen gebruik bestemd is. In werkelijkheid kent de stroomprijs piek- en daltarieven.

Omdat zonnestroom vaak tijdens de hoog-tarief periode wordt opgewekt terwijl het verbruik grotendeels in laagtarief tijden plaatsvindt, kan het voor bezitters van zonnepanelen voordeliger uitpakken als het energiebedrijf daar rekening mee houdt. In de praktijk blijft het echter onduidelijk of de energiebedrijven wel de meest voordelige saldering toepassen, zo bleek uit onderzoek van vergelijkingssite Gaslicht. Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderstreepte het rookgordijn dat vaak wordt opgetrokken door energieleveranciers voor te schrijven voortaan begrijpelijke en vergelijkbare informatie over energieprijzen aan te leveren.

In dit veld is Vandebron een baken van helderheid. Het bedrijf biedt eigenaren van zonnepanelen helder omschreven salderingsmethoden die er links- of rechtsom voor zorgen dat ze maximaal financieel profiteren. Maar misschien nog interessanter is wat het Vandebron zonnecollectief betaalt als particuliere bezitters van panelen meer stroom opwekken dan ze zelf gebruiken. De prijs voor overtollige stroom valt meestal scherp terug omdat heffingen wegvallen en alleen de kale stroomprijs wordt vergoed. Bij grote energiebedrijven als NUON blijft dan een magere vergoeding van 7 cent per kWh over, een prijs die weinig particuliere bezitters zal stimuleren om meer panelen op het dak te leggen dan voor eigen gebruik nodig is. Maar met de 10,5 cent per kWh die Vandebron dankzij haar model voor overtollige stroom kan bieden, kan dat besluit in de nabije toekomst wel eens heel anders uitvallen.

We hebben geen idee of Luud Schimmelpennink Nederlandse start-ups volgt. Maar hij kan trots zijn dat de echo van zijn Witte Fietsen-plan doorklinkt in hun internationale succes.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen