Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

De vervuiler bescheurt zich

De vervuiler betaalt: dat is de leidraad die onze overheid op veel terreinen toepast. Verontreinig je grond als bedrijf? Dan krijg je ook de rekening van de schoonmaak gepresenteerd. Produceert een onderneming veel afval? Dan moet je ook stevig lappen om er (legaal) weer vanaf te komen. Gek genoeg redeneert diezelfde overheid precies andersom bij luchtvervuiling door stroomverbruik.

Het leeuwendeel van de stroom in Nederland wordt nog steeds met gas of kolen opgewekt. Hoe meer stroom u verbruikt, hoe meer CO2-uitstoot u veroorzaakt. Logisch dus dat zakelijke grote verbruikers meer energiebelasting betalen dan kleinere verbruikers, zou je zeggen. Zo moedig je niet alleen zuinig gebruik aan maar versnel je ook de ontwikkeling van duurzame energie. Je kunt grootverbruikers een aantrekkelijk belastingtarief in het vooruitzicht stellen als ze overstappen op ‘harde’ groene stroom via de bouw van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen.

Maar als één van de weinige landen ter wereld zet Nederland juist een premie op overmatig en slordig stroomverbruik. Hoe meer kilowatturen een bedrijf er dagelijks doorheen pompt, hoe meer de overheid met bodemtarieven voor de energiebelasting strooit. Nederland is zeker niet het enige land met een lager zakelijk energiebelastingtarief, maar wel het enige land met drie verschillende zakelijke tarieven waarbij de grootste verbruikers automatisch verreweg het minst betalen.

Hoe scheef is het dan? Heel scheef. Een Rotterdamse bakkerij die minder dan 50 duizend kWh per jaar verbruikt, betaalt ruim 90 keer meer energiebelasting per kWh dan de grote raffinaderij om de hoek, ongeacht hoe slordig die met zijn stroomverbruik omspringt, zo blijkt uit de vergelijking in een recent EU rapport. In de VS en zelfs in China wordt in zulke gevallen tenminste nog op de rem getrapt door het tarief juist op te schroeven. Het betekent ook dat ontwikkeling van duurzame energie in Nederland kunstmatig wordt afgeremd. Grootverbruikers van stroom hebben immers geen enkele prikkel om de groene moeite te nemen. Wil je duurzame energie in Nederland echt een enorme boost geven? Dan heb je helemaal geen subsidies, en andere douceurtjes waar klimaatsceptisch Nederland zo bang voor is, nodig. Het enige dat het vergt is een overheid die haar eigen adagium van ‘de vervuiler betaalt’ serieus neemt en ophoudt met grootverbruikers ten koste van anderen en het milieu in de watten te leggen.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen