Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

De nieuwe terugleversubsidie: de vijf belangrijkste vragen en antwoorden op een rij

Minister Wiebes heeft vrijdag per brief aan de Kamer laten weten dat er toch écht een einde gaat komen aan de salderingsregeling. En wel per 2020. De nieuwe terugleversubsidie gaat dienst doen als zijn vervanger. Wat betekent dit als je al zonnepanelen op je dak hebt liggen? En waarom zou je nog steeds zonnepanelen aanschaffen? We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

1. Waarom komt er een nieuwe regeling?

De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen steeds verder gedaald. Inmiddels zijn zonnepanelen een erg goede investering, met een zeer hoog rendement. In de beginjaren van zonnestroom was dit wel anders. Een steuntje in de rug kon geen kwaad. De salderingsregeling moest dienen om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Met succes, inmiddels zijn zonnepanelen een ‘volwassen product’ te noemen.

De verwachting van de minister is dat de aankomende jaren de prijs nog verder gaat zakken en dat zonnepanelen steeds efficiënter worden. Volgens Minister Wiebes gaat de terugverdientijd, met behoud van de salderingsregeling, daardoor onder de 4 jaar uitkomen in 2025.

Steeds meer huishoudens wekken al hun eigen zonne-energie op. Nog meer gaan volgen. De huidige salderingsregeling wordt daardoor een steeds kostbaarder instrument voor onze overheid. Wiebes voorganger, Minister Kamp heeft in zijn regeerperiode de salderingsregeling onder het vergrootglas gehouden. De conclusie: de markt is klaar voor een alternatief. Een terugverdientijd van 4 jaar in 2025 is volgens de overheid overbodig om zonnestroom interessant te maken voor particulieren. Uit de evaluatie en gesprekken met de branche blijkt volgens Wiebes dat consumenten bij een terugverdientijd van 7 jaar nog steeds investeren in zonnepanelen. Daarna kunnen ze immers nog zo’n 18 jaar genieten van ‘gratis stroom’

2. Hoe werkt de terugleversubsidie?

Met zonnepanelen wek je vaak overdag energie op, terwijl je ‘s avonds de meeste energie verbruikt. In Nederland kan je de energie die je niet direct gebruikt terugleveren aan het net. Met de huidige salderingsregeling kan je de energie aan het net levert één op één verrekenen met de energie die je er later vanaf haalt.

Bij de terugleversubsidie werkt het anders. Je ontvangt dan van je energieleverancier de kale energieprijs, dus exclusief belastingen, over de door jou teruggeleverde energie. Op dit moment ligt dit op 5 cent per kWh. Terwijl jij de energie inkoopt voor 20 cent per kWh; de prijs voor energie inclusief belastingen. In de nieuwe regeling streep je dit niet meer één op één weg, maar ontvang je een subsidie. Waarbij als uitgangspunt wordt genomen dat de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen gemiddeld 7 jaar is. Elk jaar wordt de markt onder de loep genomen - en opnieuw het teruglevertarief voor een bepaald aantal jaren en het subsidieplafond bepaald. Dit hangt onder andere af van de prijsontwikkeling van zonnepanelen, maar ook van de ontwikkeling van de energieprijs.

3. Hoe kan je gebruik maken van de terugleversubsidie?

Als particulier kun jij jaarlijks de subsidie aanvragen. In de brief van de Minister wordt benoemd dat een speciaal loket wordt geopend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie wordt vervolgens door je energieleverancier verrekent via de energienota.

4. Geldt de terugleversubsidie ook als ik al zonnepanelen heb?

Ja, de nieuwe regeling geldt ook voor particulieren die al zonnepanelen hebben liggen op hun dak. Minister Wiebes heeft in zijn brief wel een soepele overgangsregeling beloofd. Waarbij ook het algemene uitgangspunt - dat de gemiddelde terugverdientijd rond de 7 jaar moet liggen - geldt.

Maak je nog gebruik van een oude meter met een terugloop wieltje? Die moet je naar alle waarschijnlijkheid vervangen. Minister Wiebes geeft aan dat het noodzakelijk is dat alle kleinverbruikers beschikken over een elektriciteitsmeter die de afname van, en het invoeden van elektriciteit aan het net afzonderlijk meet.

5. Is het nog slim om zonnepanelen te kopen?

Ons antwoord blijft volmondig ja! De overheid zet in het Klimaatakkoord vol in op het verduurzamen van onze woningvoorraad. De minister hamert in de nieuwe regeling uitdrukkelijk op een terugverdientijd van 7 jaar. Met een terugverdientijd van 7 jaar zijn zonnepanelen een zeer goede investering. Daarbij, zonnepanelen gaan al snel 25 jaar mee. Je geniet dan dus nog steeds van minstens 18 jaar gratis energie.

Verder wordt het steeds aantrekkelijker om te investeren in energieopslag. Met een batterij kan je je zelf opgewekte stroom opslaan zodat je dit op een ander tijdstip kunt gebruiken. Sungevity zal haar klanten hier zeker bij helpen.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek wat jij kunt besparen