Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Afschaffen fiscale stimulans funest voor zonnepanelen op scholen

Intrekking salderingsregeling verdubbelt terugverdientijd zonnesystemen kleine scholen

Het kabinet overweegt twee extra kolencentrales te sluiten om de vereiste CO2-reductie te realiseren. Maar tegelijkertijd wil het kabinet de huidige salderingsregeling voor zonnestroom na 2020 afschaffen. En dat is nu juist een van de meest succesvolle aanjagers van groene energie. Afschaffing is slecht nieuws -en zeker voor scholen. Het verdubbelt hun terugverdientijd van zonnepanelen.

Dat blijkt uit recent onderzoek, gebaseerd op representatieve gegevens voor 6000 scholen, waarvan 85% potentieel gebruik zou kunnen maken van de salderingsregeling. Het onderzoek werd in opdracht van Sungevity uitgevoerd door Hellemans Consultancy.  

De huidige salderingsregeling maakt zonnepanelen aantrekkelijk voor kleinverbruikers: zij mogen namelijk hun zonnestroom fiscaal voordeling aan het net terugleveren. En dat heeft gewerkt: de regeling heeft al driehonderdduizend particulieren geholpen om op zonnestroom over te stappen. Het volledige potentieel is echter nog bij lange na niet benut. Nadeel voor de overheid is dat zij zo energiebelastinginkomsten misloopt. Maar die opbrengsten waren aanvankelijk nota bene bedoeld om duurzame energie te stimuleren! 

Voorgefinancierde oplossing 

Ook voor duizenden kleine scholen heeft de salderingsregeling zonnepanelen binnen handbereik gebracht. Helaas worden die in de praktijk nog vaak afgeschrikt door rompslomp en financiële barrières. Juist om die drempel weg te halen is de Schooldakrevolutie bedacht: het biedt scholen een panklare, voorgefinancierde oplossing om over te stappen op zonnestroom. Dat werkt: scholen en gemeenten zijn razend enthousiast. Want zonnestroom biedt scholen niet alleen concrete kostenbesparingen, het biedt ook bewustwording van onze kinderen die samen met hun ouders een cruciale rol kunnen spelen bij het tegengaan van klimaatontwrichting. 

Afschaffen van de salderingsregeling in 2020 -in combinatie met een recente verlaging van de energiebelasting- zou deze Schooldakrevolutie in de knop breken. De overheid stelt dat dalende prijzen voor zonnepanelen en de mogelijkheid om de opgewekte stroom tijdelijk in batterijen op te slaan, fiscale ondersteuning van zonnestroom overbodig maken. Dit gaat echter voorbij aan de realiteit dat de meeste scholen de weekenden en vakanties gesloten zijn. In die periodes verbruiken ze geen stroom en opgewekte stroom kan onmogelijk wekenlang in batterijen worden opgeslagen. Einde salderingsregeling betekent daarom: het afstraffen van het animo voor het bijdragen aan het halen van de duurzame energiedoelen van de regering. 

Vestzak-broekzak

Het ‘overheidsvoordeel’ bij afschaffing van de salderingsregeling weegt absoluut niet op tegen het mislukken van de Schooldakrevolutie. En al helemaal niet, omdat exploitatie van scholen toch al uit publieke middelen wordt gefinancierd. Dit maakt die afschaffing van salderen dus vooral een onzinnige vestzak-broekzak kwestie. Daarom vragen we alle betrokken politici, beleidsmakers en ambtenaren: maak je hard voor het behoud van de salderingsregeling voor kleine scholen en laat duizenden zonnesystemen bloeien!

Schooldakrevolutie

Doel van de Schooldakrevolutie: voor 2020 zonnepanelen op de helft van alle geschikte schooldaken. Het is een gezamenlijk initiatief van Urgenda en Sungevity, met steun van Feike Sijbesma (NL2025 initiatief, CEO DSM) en Wiebe Draijer (NL2015 initiatief, CEO Rabobank). Alle betrokken partijen participeren zonder winstoogmerk. Meer informatie: www.schooldakrevolutie.nl.

Auteurs: Roebyem Anders (vice-president Sungevity Nederland), Marjan Minnesma (directeur Urgenda) en Maurits Groen (oprichter WakaWaka, Milieubende.nl en nr. 1 van de Trouw Duurzame Top 100)

Dit artikel stond in de Watt's up van april. Lees de hele Watt’s up van april hier.

 

 

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen