Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Zoveel mogelijk installateurs in opleiding

In samenwerking met Refugee Company is Sungevity vorig jaar een initiatief gestart waarbij mensen met een vluchtachtergrond worden opgeleid tot zonnepaneleninstallateurs. Dit was vorig jaar zo’n groot succes, dat we dit project opnieuw doen! Twee maanden geleden rondden de kandidaten hun taalboost Nederlands af. De komende weken staan VCA-lessen en technieklessen op de planning. 

Otto Bakker, docent bij InstallatieWerk Noord-Holland, geeft deze lessen. Hij was erg te spreken over de kandidaten. ‘Ze werken hard. Vorige week kwam er iemand naar me toe die zei dat hij heel graag een bedrijf in zonne-energie wil starten in zijn thuisland. Dat hij hier  eerst alles leert, zodat hij die kennis daarna weer kan toepassen op een eigen bedrijf', vertelt hij. 

's Ochtends staat een VCA veiligheidsles met opdrachten op de planning. Daar moet ook een examen voor worden afgelegd. 'Sommige kandidaten waren al technisch opgeleid in hun thuisland, maar ze moeten hier wel alles opnieuw leren in het Nederlands', zegt Otto. 'Ik merk dat het best lastig voor ze is in de Nederlandse taal. Het is dus belangrijk dat ik langzaam praat en dingen herhaal als dat nodig is. Maar ik ben tot nu toe erg tevreden en ze leren snel'.

Het is een vol schema. Na de lunch is het tijd voor een praktijkles. De kandidaten mogen in groepjes laten zien hoe ze elektriciteitsleidingen aanleggen. ‘Dit is de eerste keer dat ze het alleen mogen doen. Vorige lessen heb ik het ze geleerd en hebben we het samen gedaan, en nu mogen ze laten zien of ze het zonder hulp kunnen. Het aanleggen van zo'n elektriciteitsleiding in Nederland verschilt ook wel met hoe het in sommige andere landen gaat. Wij zijn heel strikt op de regels en de afwerking van de leidingen. Alles moet heel precies’. 

In januari gaan de kandidaten voor het eerst het dak op om zonnepanelen te installeren. ‘Er is altijd plek voor goede en gemotiveerde krachten’, vertelt Roebyem Anders, mede-oprichter van Sungevity. ‘Als missie gedreven bedrijf investeren we graag in dit soort projecten. We betalen mee aan de training, veiligheidskleding en loonkosten’. Sungevity blijft ze volgen en we zullen met regelmaat updates geven over het proces!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen