Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Zonnepanelen belastingvrij schenken

Zonnepanelen moeten op zoveel mogelijk daken. En dan hoef je niet alleen aan je eigen dak te denken: zonnepanelen kun je ook schenken! Dit kan belastingvrij op basis van een aantal schenkvoorwaarden. Maar hoe zit dat precies? Wat zijn de voorwaarden en waar moet je op letten? Wij leggen het voor je uit!

Er kan maximaal €100.000 belastingvrij worden geschonken voor de eigen woning van iemand, bijvoorbeeld voor je kind. Dit leek vader Adrie (59) een goed idee en hij schonk zonnepanelen aan zijn twee kinderen. ‘Mijn vrouw en ik hebben al lang nagedacht om financieel iets te doen voor de kinderen’, vertelt hij. ‘Zelf hebben we sinds de zomer zonnepanelen. Toen we daarmee aan de slag gingen, dachten we: dit is ook leuk voor de kinderen. Het is een duurzaam cadeau, en betekenisvoller dan alleen maar geld geven’.

De voordelen van zonnepanelen schenken:
- Je geeft niet eenmalig een bedrag, maar de ontvanger, bijvoorbeeld je kind, krijgt korting op de energienota voor zo’n 25 jaar. De schenking is daardoor veel groter dan het eenmalige bedrag. 
- Het is fiscaal gezien ook goed geregeld, want naast de belastingvrije schenking kan de ontvanger ook de btw op de aanschaf van de zonnepanelen terugvragen. Dit is een soort bonus van ongeveer 20% van het geschonken bedrag. Meer hierover vind je in ons blog over de btw-teruggaveregeling.
- Het is een duurzaam en betekenisvol cadeau.  

Wat zijn de voorwaarden omtrent belastingvrij schenken?
- Als ouder kun je dit jaar sowieso €5.320 belastingvrij schenken aan een kind. Daarover hoef je geen aangifte schenkbelasting te doen.
- Als je wilt schenken aan iemand anders dan een kind, dan kun je €.2.129 belastingvrij schenken. Daarover hoef je geen aangifte schenkbelasting te doen.
- Doe je als ouder vaker in het jaar een schenking? Dan moet je de bedragen bij elkaar optellen. Als het totaalbedrag hoger is dan €5.320, betaal je wel schenkbelasting. Doe je een schenking voor iemand anders dan een kind, dan geldt dezelfde regel voor een bedrag van €2.129. Er kan ook een deel van het bedrag worden doorgeschoven naar het opvolgende jaar.  

Hoe gaat dat praktisch gezien?
- Als schenker kun je de panelen betalen, ook als de factuur op de naam van je kind staat. Je kind kan dan vervolgens de btw terugvragen.
- Je kunt ook het bedrag voor de zonnepanelen overmaken, zodat het kind daar vervolgens zelf de panelen mee koopt.

Wat als de panelen duurder zijn dan €5.320?
Stel dat de panelen €8.000 kosten. Dan kun je in twee jaar twee keer een bedrag schenken, bijvoorbeeld €4.000 in december en €4.000 in januari. Je kunt als ouder dan niet de factuur betalen, maar je moet het geld dan overmaken naar je kind. Het kind kan vervolgens de factuur betalen en de btw terugvragen.


Het lijkt een hoop, maar het is snel geregeld. ‘Het is heel fijn dat de overheid meewerkt aan jouw inzet op het gebied van duurzaamheid en financieel een bijdrage levert. Dat maakt het voor de meesten toch wel een stukje  makkelijker’, vertelt Adrie. Zijn zoon Maurick kon zelf als contactpersoon optreden met Sungevity om het installatieproces te regelen. ‘Financieel heb ik er eigenlijk niks mee te maken’, vertelt hij, ‘en toch merk ik direct voordeel op mijn energierekening’. Een enthousiaste vader en een dankbare zoon. ‘Met zonnepanelen werken we met zijn allen aan een betere wereld. Ik doe dit voor de generatie van mijn zoon en dochter, die hopelijk nog een lange, schone toekomst voor zich heeft!’

De voorwaarden omtrent een schenking tot €100.000
- De schenking moet zijn voor aankoop, verbetering of verbouwing van de eigen woning, aflossing van de eigenwoningschuld of afkoop van erfpacht van de ontvanger. Zonnepanelen en een zonneboiler vallen onder verbouwing van het eigen huis. 
- De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar zijn op het moment dat de schenking plaatsvindt. Als de ontvanger getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, kan ook  worden uitgegaan van de leeftijd van de partner.
- De schenking moet binnen 2 kalenderjaren worden gebruikt. 
- Krijgt de ontvanger de schenking van zijn ouders, dan mag €25.526 daarvan vrij besteed worden. Dat kan door te profiteren van de ‘eenmalige verhoogde vrijstelling’ en van de ‘verruimde vrijstelling schenkbelasting’. Het restant moet wel besteed worden aan de eigen woning. Als de ontvanger de schenking van iemand anders dan de ouders krijgt, is het vrij te besteden bedrag €2.129 
- De ontvanger heeft niet in een eerder jaar meer dan €5.320 belastingvrij gekregen van ouders of €2.129 van een andere persoon die nogmaals een schenking wil doen. 
- Het doen van een schenking van €100.000 kan over drie achtereenvolgende jaren worden uitgesmeerd. Je moet dan in ieder jaar in de aangifte schenkbelasting opnieuw een beroep doen op de verhoogde vrijstelling. De ontvanger moet ook op elk moment dat hij een deel van de schenking ontvangt tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Meer details over de schenkvoorwaarden? Lees er meer over op de website van de Belastingdienst. Elke situatie is anders, dus wij adviseren dat je altijd zelf de Belastingdienst raadpleegt. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. 

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen