Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

'Zon kan in 2050 wereldwijd de belangrijkste stroombron zijn'

Het Internationaal Energie Agentschap ziet zonne-energie sterk groeien, afgaand op technische ontwikkelingen en aangekondigd beleid rond CO2.

Bron: Volkskrant

Het aandeel van zonne-energie in de wereldwijde stroomproductie kan in 2050 groter zijn dan elk van de aandelen fossiele energie, windkracht en kernenergie. Ruim een kwart van de elektriciteit wordt in 2050 direct betrokken van de zon, grotendeels via zonnepanelen bij eindgebruikers als consumenten en industrieën. Ruim 10 procent wordt opgewekt door zonnecentrales die warmte omzetten in stroom.

Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Dit onderzoeksinstituut adviseert regeringen over energievraagstukken. De sterke groei is gebaseerd op de aanhoudende kostenverlaging voor zonne-installaties en bijkomende voordelen ten opzichte van fossiele brandstoffen, zoals voorspelbare prijzen en leveringszekerheid.

Technische mogelijkheden

Voor landen of regio's met waterschaarste wordt zonnestroom nog aantrekkelijker, omdat voor de productie geen (koel)water nodig is zoals in conventionele centrales, denkt het IEA. 'Dit voordeel wordt steeds belangrijker vanwege de problematische waterconsumptie in hete en droge regio's.'

Het vooruitblik is geen harde prognose, wel een inschatting van de technische mogelijkheden gecombineerd met maatregelen die landen hebben aangekondigd om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen. Als ruim een kwart van de stroom direct met zonne-energie wordt opgewekt, voorkomt dat de uitstoot van 6 miljard ton CO2: meer dan de volledige huidige uitstoot van de Verenigde Staten.

Een onopgelost probleem vormen de relatief hoge investeringskosten. Gerekend over de hele levensduur leveren zonne-installaties relatief goedkope stroom, maar bijna alle kosten moeten vooraf worden gemaakt. 'Verlagen van kapitaalkosten is een voorwaarde om onze visie te bereiken', zegt IEA-directeur Maria van der Hoeve. In de verwachte groei is voor zonnepanelen gerekend met een kostenverlaging met een kwart in 2020 en 75 procent in 2050 tegen het huidige prijsniveau.

China trendsetter

Een ander probleem is de instabiliteit van politieke besluiten inzake duurzame energie. 'Die leidt uiteindelijk tot hogere prijzen voor investeerders en consumenten en het staken van projecten die simpelweg noodzakelijk zijn', aldus Van der Hoeve.

Dat de zon niet altijd overal schijnt, is een handicap die volgens het energie-agentschap alleen kan worden overwonnen door inzet van alle beschikbare technologie. Stroomnetwerken moeten nog veel internationaler worden, zonnestroom moet deels worden opgeslagen en gebruikers moeten wennen aan flexibele stroomafname die deels gelijk loopt met de productie.

China wordt trendsetter in de toepassing van zonnepanelen, gevolgd door de VS, denkt het IEA. Van grote installaties die zonlicht bundelen tot warmte om daarmee elektriciteit op te wekken, wordt tot ongeveer 2030 geen sterke groei verwacht. Het omslagpunt wordt verwacht wanneer 5 tot 15 procent van de stroom van zonnepanelen komt en zonnecentrales interessant worden voor aanvullende energielevering in de voor- en namiddag. De centrales passen in landen met veel zon en weinig wolken, zoals in Afrika, India, het Midden-Oosten en de VS.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen