Het Sungevity blog

Zo buurman, jij ook groen?

Vroeger was je het mikpunt van buurtroddel als je je voortuin liet verwilderen. Straks moet je misschien op je tellen gaan passen als je als enige in de straat nog geen zonnepanelen hebt.

Want lokaal en samen met je buren duurzame energie opwekken is een sterk groeiende trend. Overdreven? De cijfers liegen er niet om. In Nederland is het aantal burgerinitiatieven dat collectief in zonnepanelen of windmolens investeert tot over de 300 gestegen. En het Energieonderzoek Centrum Nederland voorspelt dat we voor 2020 met z’n allen nog eens 1 miljard euro in lokale duurzame energie zullen steken.

Voordelen om de handen ineen te slaan zijn er legio. Zo kun je leuke kortingen bedingen als je het met de hele straat doet. En het schept een band: als we dan toch over zonnepanelen gaan overleggen, waarom dan niet met een kopje koffie of een buurt BBQ?

Bovendien steken buren elkaar aan. Als je buurman een nieuwe auto koopt, ga je zelf ook eens neuzen op autotrack.nl. Hetzelfde geldt voor duurzame energie. Die solarboiler of driedubbele beglazing moet ik ook hebben!

Wat het sneeuwbaleffect nog verder aanzwengelt zijn de talloze platforms die buurtinitiatieven op professionele wijze ondersteunen zoals HIER opgewekt dat bijna 300 initiatieven helpt met online en offline kennisdeling. Doel: initiatiefnemers met elkaar in contact brengen zodat ze niet allemaal in hun eentje het wiel hoeven uit te vinden.

Ook wij dragen ons steentje bij door actieve ondersteuning van lokale initiatieven om op solarstroom over te stappen. Zoals Samen Solar Ypenburg, een initiatief dat we met een exclusieve kortingsactie op weg hebben geholpen. Daarnaast geven we basisscholen een gratis zonnesysteem als ze meer dan 30 bewoners in de buurt overhalen op zonnestroom over te stappen. Een betere wereld begint bij je buren.

 
Ontdek wat jij kunt besparen.