Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Wat doet een Solar Consultant bij Sungevity?

Bij Sungevity zorgen we ervoor dat alle huizen in Nederland worden voorzien van zonnestroom. En dat doen wij met een heleboel enthousiaste medewerkers. Maar wat doen onze Solar Warriors precies? Vandaag een interview met Kelly, onze goedgemutste Sales-collega die graag een babbeltje maakt.

Hoi Kelly! Wat doe jij bij Sungevity?
Ik ben Solar Consultant.

Gaaf, wat doet je precies als Solar Consultant?
Ik adviseer klanten over een zonnesysteem. Ik probeer zo goed mogelijk samen met hen naar de beste oplossing voor hun dak te zoeken, rekening houdend met hun specifieke behoeften en wensen.

Hoe doe je dat?
Als eerste heb ik altijd een adviesgesprek met de klant. Dat adviesgesprek duurt een half uur tot drie kwartier, over de telefoon. We sturen van tevoren een linkje op en dan kan de klant via zijn eigen computer met een presentatie meekijken. Dit is een presentatie met informatie over ons bedrijf, maar bijvoorbeeld ook over de besparing op de energierekening, de panelen, de omvormer en de installatie. Ook nemen we de offerte helemaal door met de klant. Zo heeft de klant aan het einde van het gesprek een volledig beeld van wat er bij een zonnepanelensysteem komt kijken. En ook wat het in zijn situatie betekent. Wat is de investering? Wat is de opbrengst? Wat is de terugverdientijd? Ook de bijdrage voor het milieu neem ik mee.

Hoe ziet een dag op kantoor er voor jou uit?
Ik heb in de ochtend twee gesprekken met klanten. Ik plan daarvoor een uur in, voor het gesprek en voor mijn administratie. Achteraf sturen we namelijk altijd nog informatie mee. Daarnaast plannen we in de ochtend ook een uur om klanten terug te bellen, want sommige mensen moeten het bijvoorbeeld thuis eerst nog bespreken. Of ze moeten eerst iets uitzoeken, zoals de doorlaatwaarde van de hoofdaansluiting. Nou, dan bellen we die klanten terug om te kijken of de informatie verzameld is en of ze het inderdaad  hebben besproken. Als het goed is horen we dan ook of ze een beslissing hebben kunnen maken. Na die gesprekken lunch ik met mijn collega's gezellig samen in de kantine. In de middag heb ik dan nog drie gesprekken en nog een uur om klanten terug te bellen.

Wanneer ben je begonnen bij Sungevity?
Dat is inmiddels twee-en-een-half jaar geleden.

En was je al die tijd Solar Consultant?
Ik heb eerst drie weken op de TSA, dus de pre-sales afdeling gezeten. Maar ik vond het zo gezellig om te kletsen met mensen dat mijn gesprekken ontzettend lang duurden. Toen zei Dorus, mijn manager vrij snel: ‘Ga jij maar gewoon naar Sales, want dit schiet niet op zo met jou. Ga jij maar gewoon ouwehoeren met klanten, want dat is waar je goed in bent’. Bij TSA zijn de gesprekken toch wat korter en doelgerichter.  

Hoe ben je bij Sungevity terecht gekomen?
Via oud klasgenoten van mij. Ik heb Environment & Resource Management aan de VU gestudeerd. Een heel aantal van ons werkt ook hier binnen het bedrijf. Via hen ben ik bij Sungevity terecht gekomen.

En waarom heb je voor Sungevity gekozen?
Kelly moet lachen. 'Op dat moment was de banenmarkt vrij lastig. Ik was al een tijdje bezig met solliciteren. In eerste instantie trokken zonnepanelen mij niet zo. Ik vond het niet echt een heel spannend product. Het product zelf is inderdaad niet heel spannend, maar het feit dat ik in mijn baan echt mensen kan helpen, en ze in korte tijd echt leer kennen maakt dat ik nu helemaal op mijn plek zit. Klanten besparen op hun energierekening, en kunnen zelf bijdragen aan het milieu. Ik doe iets goeds met mijn werk en leven, en ik help het bedrijf vooruit. Dus wat dat betreft zitten er alleen maar positieve kanten aan mijn werk en dat zorgt ervoor dat ik het heel erg fijn vind om hier te werken. Er hangt ook gewoon een hele fijne sfeer. Sungevity is een jong bedrijf, heel dynamisch, en we zijn heel erg hard aan het groeien en daar leer ik ook heel erg veel van'.

Wat vind je de leukste momenten bij Sungevity?
We zijn natuurlijk met z’n allen heel doelgericht bezig met iets goeds, en we werken allemaal hard. Maar het allerleukste vind ik alle geintjes tussendoor. Dat je met iedereen gewoon even tussendoor kan lachen. En dat we bij ons op de afdeling een hele speelse omgeving hebben. Met schommels, skippyballen, steppen, dat soort dingen. Ik denk dat dat ook belangrijk is om het evenwicht te behouden. We hebben natuurlijk veel met klanten te maken, en om dan tussendoor even een lolletje te trappen, dat is gewoon heel erg lekker. Die vrijheid is er ook  binnen het bedrijf.

Heb je nog tips voor mensen die ook Solar Consultant willen worden? Wat voor eigenschappen zou je bijvoorbeeld moeten hebben?
Je moet sowieso van praten houden. En van mensen. Het belangrijkste, op het moment dat je adviseert, is om goed te kunnen luisteren naar mensen. Je moet een goed beeld kunnen vormen van wie je tegenover je hebt en waar de behoeftes liggen. Een goede mensenkennis, en begrip voor verschillende mensen, is dus echt wel belangrijk. Pas als je je verbindt met iemand kun je begrijpen wat zijn of haar behoeftes zijn, en dan pas kun je een goed advies geven. De kern ligt echt in het openstaan voor verschillende soorten mensen.

What makes you shine?
Goede gesprekken met mensen. De leukste gesprekken gaan niet over zonnepanelen. Het aller-aller-leukste is wanneer ik merk dat het een heel ontspannen gesprek is, en dat je samen naar een oplossing zoekt. Ik ben dol op oudere klanten, daar krijg ik heel veel energie van. Hoe ouder ze zijn, hoe leuker ik het vind. Het feit dat ze alsnog voor ons kiezen om dit traject in te gaan, met voor hen vrij nieuwe technologie, vind ik gaaf. De online presentatie en een advies over de telefoon is vaak best wel een grote stap voor ze. Maar dat ze dat alsnog doen om bij te dragen aan het milieu, ook al is dat best spannend, vind ik echt top. En dat ik ze dan mag adviseren en dat ze daar voor openstaan. Dat vind ik echt heel leuk. Het zijn vaak hele lieve mensen, en met leuke humor. Daar kun je echt wel een grapje mee maken. Ja, oudere mensen zijn echt een beetje mijn specialiteit.

Wil jij na het lezen van dit artikel ook aan de slag als Solar Consultant bij Sungevity? Check onze vacature: http://bit.ly/2tPdI0W

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen