Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Wat doet een Project Manager Business Development bij Sungevity?

Bij Sungevity zorgen we ervoor dat alle huizen in Nederland worden voorzien van zonnestroom. En dat doen wij met een heleboel enthousiaste medewerkers. Maar wat doen onze Solar Warriors precies? Vandaag een interview met Lisanne, onze energieke Business Development collega die onze klanten helpt om nog verder te verduurzamen. 

Hoi Lisanne! Wat doe jij bij Sungevity?
Hoi! Ik ben Project Manager Business Development.

Wat doet een Project Manager Business Development?
Laat ik eerst wat vertellen over wat de afdeling Business Development (BD) doet. Bij BD doen we drie dingen: nieuwe markten, nieuwe partners, en nieuwe producten. Ik ben verantwoordelijk voor de pilaar nieuwe producten en services. Ik hou me dus bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en services. Eigenlijk doen we dat met twee doelen. Aan de ene kant om klanten te helpen verder te verduurzamen, en daarnaast om ons te onderscheiden van onze concurrenten in de competitieve zonnepanelenmarkt.

Wat is jouw rol daar precies in?
Een van de belangrijkste dingen waar ik me nu mee bezighoud is de ontwikkeling van nieuwe proposities, het piloten daarvan en de integratie in de customer journey. Sungevity is al erg goed in het verkopen van zonnepanelen, daar hebben we een gestroomlijnd proces voor. Met het aanbieden van andere producten en services zijn we pas een jaar bezig. Klanten kwamen naar ons toe met vragen als: ‘‘jullie hebben me zo goed geholpen met die zonnepanelen, ik wil ook iets aan mijn gasverbruik doen, kunnen jullie me daar ook mee helpen?’ Om in deze (en andere) behoeftes te kunnen voorzien, werk ik samen met mensen van verschillende afdelingen. Met zijn vijven vormen we het Beyond Panels team. Allemaal hebben we een andere expertise en we combineren onze kennis en ervaring om de ideeën van het bedrijf op zo’n goed mogelijke manier te testen. 

Gaaf! Hoe komen jullie op nieuwe ideeën?
Elke twee weken komen de team leads van alle afdelingen samen in een propositie meeting. Daarin bespreken we waar onze klanten behoefte aan hebben en welke kansen we zien in de markt. Als we het erover eens zijn dat we zo’n kans beet moeten pakken, gaan we aan de slag met propositieontwikkeling. Het Beyond Panels team is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de praktische uitvoering en implementatie. Zo bedenken we campagnes om producten te testen, werken we processen uit, en denken we na over zaken als IT integratie. Heel afwisselend dus en super leuk om dit team te leiden.

Kun je beschrijven hoe een dag op kantoor er voor jou uitziet?
Mijn dagen zijn elke dag anders! Maar een gemiddelde dag ziet er ongeveer zo uit: ik kom binnen, pak koffie en klets even met collega's. Dan check ik snel mijn mail en beantwoord de mails die direct beantwoord moeten worden. Dan staan er ‘s ochtend meestal één of twee meetings gepland. Om half elf hebben we dagelijkse huddle van het BD team, waarin we kort benoemen waar we allemaal mee bezig zijn. Daarna ga ik lekker lunchen, bij onze heerlijke saladebar! En als het mooi weer is lekker buiten. ‘s Middags heb ik dan vaak weer meetings. Of met mensen intern, maar ook wel eens extern met partners of klanten. Daar moet ik wel eens de deur voor uit. Rond een uur of drie loop ik vaak even een rondje met een paar collega’s, even een zonnetje pakken. Dan weer aan het werk. En rond een uur of zes, half zeven ga ik naar huis. Oh, en ik probeer een aantal keer per week een blok van een uur of twee in te plannen om aan de belangrijkste projecten van deze maand te werken.       

Hoe ben je bij Sungevity terecht gekomen?
In maart 2015 ben ik begonnen met een stage bij BD. Dat beviel me hartstikke goed. Er was nog niet echt een BD team, alleen Jasper (BD) en Roebyem (oprichtster Sungevity) werkten toen aan BD gerelateerde zaken. Jasper vroeg me toen of ik bij het team wilde komen. Dat wilde ik heel graag, maar ik ben eerst nog drie maanden weggegaan. Ik had namelijk nog een stage gepland staan bij de Verenigde Naties in Vietnam, en die kans wilde ik niet laten schieten. Daarnaast vond ik het ook wel leuk om nog even naar het buitenland te gaan voordat het werkende leven begon.

Waarom heb je voor Sungevity gekozen?
Om de mensen, sfeer en het samenwerken aan een mooi doel. Ook kreeg ik al vrij snel veel verantwoordelijkheden en kon ik zelf projecten oppakken. Toen ik begon waren we nog met 40 man, en ik heb mooi mee kunnen groeien. Ik ben zelf behoorlijk energiek, en ik hou ervan dat ik ergens kan werken waar ik grapjes kan maken, waar ik mijn energie kwijt kan. Waar ik ook lol kan hebben met mensen. Niet te stijf. Ik hou wel van een beetje rellen af en toe.

Wat zijn voor jou de leukste momenten bij Sungevity?
Ik werk eigenlijk altijd aan nieuwe dingen, dus het introduceren van nieuwe proposities en nieuwe producten. Daarvoor moet ik veel mensen intern meekrijgen. Dus ik ben vaak bezig met stakeholder management en het lobbyen voor innovatie. Dat is soms best een uitdaging, want zelfs bij een jong bedrijf als Sungevity zit niet altijd iedereen te wachten op verandering. Als je dan toch, met het team waarmee je aan iets werkt, kan bewijzen dat wat je hebt bedacht ook werkt en goed aanslaat in de praktijk, dat moment vind ik het leukst.

Heb je nog tips voor mensen die ook bij BD willen werken? Wat voor eigenschappen heb je bijvoorbeeld nodig?
Ik denk dat het heel belangrijk is dat je om kunt gaan met weerstand van andere mensen en dat je de zorgen van anderen begrijpt, zodat je weet waar die weerstand ontstaat. En dan kan zorgen dat er toch een win-win ontstaat voor beide partijen. Daarnaast moet je niet bang zijn om de telefoon te pakken en iemand te bellen die je niet kent om te kijken of je een keer langs kan komen om over een samenwerking te praten. Het is ook handig als je goed kan schrijven en een beetje creatief kan zijn, omdat er ook wel wat marketing bij komt kijken. En dat je commercieel kan denken, denkt in mogelijkheden, en samenwerkingen kan creëren.

Tot slot: Lisanne, what makes you shine?
Voor mij is dat de combinatie van samenwerken, resultaat boeken, en plezier hebben. Gewoon hard werken en doelen behalen, maar vervolgens ook de successen vieren en plezier hebben in je werk. That makes me shine!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen