Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Vader en zoon racen op zonne-energie

Zonnepanelen doen zoveel meer dan energie opwekken! Dat bewijzen onze klanten vader Peter en zoon Servaas van Dooren. Sinds er zonnepanelen op hun dak liggen, hebben ze het thuis steeds vaker over klimaatverandering en de toekomst van de aarde. De passie van vader en zoon voor zonnestroom vertaalt zich ook in de deelname van Servaas aan de Young Solar Challenge, een race waar scholieren zelf hun eigen boot op zonnestroom bouwen. Sungevity ging bij Peter en Servaas op bezoek.

Bij aankomst op het Da Vinci College in Leiden, waar Servaas samen met klasgenoten aan de zonneboot bouwt, is het gelijk duidelijk dat het zonne-virus Servaas goed te pakken heeft. De kelderruimte waar het team aan de boot werkt ligt vol met gereedschap en onderdelen. Er wordt hard gewerkt aan een nieuw, meer aerodynamisch stuur. Ook de panelen worden er gelijk even bij gepakt: specificaties worden gedeeld en vergeleken met de panelen die Peter en Servaas thuis op het dak hebben liggen.

Het begon met zonnepanelen
Peter vertelt: ‘In oktober 2016 heb ik zonnepanelen aangeschaft. Ik kreeg een erfenis van een oom. Ik overwoog al een tijdje om zonnepanelen aan te schaffen, dus toen dacht ik, dit is een mooi moment. Dat geld besteed ik op een manier die hij een goed idee had gevonden. Ik ben toen via het NRC bij Sungevity terecht gekomen. Alles op afstand, dat was even wennen maar ik weet nog dat de mensen waar ik zaken mee deed erg attent waren en heel duidelijk in de communicatie. De prijs was goed en het voelde goed. Ik heb zoveel mogelijk panelen op het dak gelegd als mogelijk.’

VaderEnZoonYoungSolarChallenge

Verder dan elektriciteit
Servaas gaat verder: ‘Ik denk dat sinds de zonnepanelen geplaatst zijn, we meer met duurzaamheid bezig zijn dan vroeger. We zijn het gesprek aangegaan. Vroeger was het wel plastic en papier scheiden, maar nu hoef ik ook niet meer zo lang te douchen en als ik ergens weg ga doe ik mijn lampen gewoon uit.’ Peter: ‘Zeker op een zonnige dag als deze open ik de Sungevity app met veel plezier. Dan zie ik hoe rijk ik ben geworden vandaag, haha. Maar het helpt, het is een soort verslaving. Ik volg de statistiekjes vergeleken met vorig jaar. Dat brengt energiebesparing en duurzaamheid in je hele actieve bewustzijn.’

Peter: ‘Voor elektriciteit zijn we op dit moment energiepositief, maar voor gas nog niet. Dat we meer elektriciteit produceren dan we nodig hebben geeft ons de mogelijkheid om bijvoorbeeld het gasfornuis te vervangen door inductiekoken. Het doel is wel om zo ook van het gas af te raken, om helemaal energieneutraal te worden.’

Duurzaamheid aan de keukentafel
‘Laatst hadden we het ook over vegetarisch eten. Bijvoorbeeld hoeveel graan of voeding een koe nodig heeft om 1 kilo vlees op te leveren. Ik gooi dat er bewust af en toe in, om mijn twee zoons aan het denken te zetten. Het is misschien geen dagelijkse kost, maar het hoort er wel bij’, aldus Peter: ‘De mens is nogal destructief voor de aarde, laten we het gewoon maar zeggen. Ik rij auto, en ik eet vlees, ik koop allerlei spullen en gooi van alles weg. Maar ik geloof er ook in dat we door gedrag en technologie de wereld mooier kunnen maken. Servaas: ‘Jij hebt mij toen ik 8 was ook uitgelegd dat de aarde opwarmt en dat we als mensheid eigenlijk niet zo goed bezig zijn. Dat heeft me toen wel aan het denken gezet. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk, want voor ons is dit onze toekomst. Wij zullen nog ik weet niet hoeveel jaar moeten doorleven, en ik leef toch liever op een aarde waar het niet bloedjeheet is. Je merkt al dat het elke zomer warmer wordt. Ik zou graag in de wereld willen blijven leven zoals hij nu is. En aangezien we hier ook onder zeeniveau leven vind ik het ook belangrijk dat we onze voeten een beetje droog houden.’

ZoonYoungSolarChallenge

Voorbereiding op een groene toekomst
Op school kan Servaas zijn interesse in duurzaamheid gelukkig kwijt bij vrienden: ‘Toen we het in het derde jaar bij Aardrijkskunde over klimaatverandering hadden, praatten we ook wel met elkaar over wat je zelf op kleine schaal kunt doen. Wat je in je dagelijks leven kunt veranderen om daar toch aan bij te dragen dat je toch iets beter voor het klimaat bent. Ik heb ook vaak discussies met vrienden over bijvoorbeeld of je wel of niet elektrisch moet rijden. Er is net een kobalt batterij uitgevonden. Die is 10 x zo efficiënt als een lithium accu. Daar praten wij op school ook wel vaak over. Ik heb eigenlijk altijd al iets technisch willen doen, en ik zit er ook aan te denken om piloot te worden. Dat lijkt me echt heel leuk, maar het is natuurlijk niet echt duurzaam.’ Peter: ‘Ze werken wel aan elektrische vliegtuigen.’ Servaas: ja, dat heb ik ook gelezen! En die kobalt batterijen zijn wel heel duur, maar kunnen 10 x zoveel energie opslaan. Dus als je dan een elektrische auto oplaadt, wat ongeveer 5 minuten kost, kun je 10.000 kilometer rijden. Als ze dat nou in een vliegtuig verwerken…’  

Het doel van de Young Solar Challenge
Sleutelen aan een boot op zonne-energie past dus helemaal in Servaas’ straatje. Wat heeft hij allemaal geleerd van dit project? ‘Ik heb ontzettend veel geleerd over elektronica en hoe dat in elkaar zit. Een teamgenoot van mij weet daar heel veel over, en hij heeft me daar wel eerder dingen over uitgelegd, maar om dat in de praktijk te zien maakt het toch wel een stuk duidelijker. Daarnaast leer je ook hoe je het best met energie om kan gaan. Want de races die wij varen zijn vaak heel lang, en daarvoor moeten we ook zuinig met de energie die we hebben omgaan. En race tactiek, die leer ik ook nog, maar die geef ik niet weg!’ Peter: ‘Ik vind het super dat Servaas meedoet. Hij leert zo ontzettend veel. Niet alleen over duurzame techniek, maar ook over samenwerken in een team en bijvoorbeeld het omgaan met tegenslagen. Ik vind het heel mooi om te zien hoe die jongens de nieuwe technologie omarmen en via de Young Solar Challenge een blik kunnen werpen op waar deze wereld naartoe gaat. Waar die naartoe moet gaan.’

Meer weten hoe Servaas en zijn team het doen in de Young Solar Challenge? Lees hier meer!


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen