Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Duurzaam op vakantie - Hoe doe je dat?

De zomer is in volle gang. Het Nederlandse weer is in topvorm. De vakantieplannen en -verhalen vliegen je om de oren. Wat zijn dé bestemmingen waar we naartoe gaan? En hoe reizen we dit jaar? Vermijden we al en masse het vliegtuig? Wij vroegen onze Solar Warriors hoe zij - bewust - reizen dit jaar. Deze keer onze CTO, oftewel hoofd van onze IT-afdeling, Alwik met een wel heel bijzondere voorbereiding!


De voorpret begint vroeg

Alwik wil dit jaar samen met zijn vriendin naar zonnig Italië. Je zou toch verwachten dat je reis dan zo gepland is. Alwik: “Ik wil niet vliegen - de grootste CO2 verstoker momenteel -. Dus ging ik op zoek naar de alternatieven. Dat bleek moeilijker dan ik dacht! Ik heb me urenlang lens gezocht of ik met de trein naar Italië kan. Met de auto of vliegtuig? Je reis is zo gepland. Je typt in Google  “Amsterdam - Rome” in en binnen 1 minuut heb je de route, tot op de laatste afslag nauwkeurig. Een vliegticket zit ook met 3 klikken in je inbox. Maar een treinreis? Niet te vinden! Je moet zelf weten waar ICE verbindingen lopen, of waar nachttreinen zijn. En of ze überhaupt nog bestaan!

En toen..

“Misschien weet een reisbureau meer? 5 jaar geleden, ja. Nu, nee! Ook bij het reisbureau konden ze me niet verder helpen. Uiteindelijk naar NS International gegaan, na 20 (!) minuten een antwoord. Wat bleek? Naar Italië met de trein duurt 24 uur, 3 keer overstappen en kost 848 euro voor 2 personen! De aanleiding voor mij om alle opties eens op een rij te zetten”. Alwik begon met het vliegtuig en de trein: “Als je de CO2 uitstoot meeneemt in je berekeningen, wordt het verschil al een stuk kleiner. Ik heb uitgezocht hoeveel het kost om een kilogram CO2 te compenseren. Ongeveer 1 euro per 25 kg CO2. Maar het blijft een fors verschil!”  

Vliegtuig

Trein

Tickets

€ 270

€ 848

CO2-uitstoot

1600 kg

240 kg

CO2-compensatie

€ 64

€ 10

3 dagen treinen in Italië

€ 242

Inbegrepen bij ticket

Totaal

€ 577

€ 858

De winnaar? Een Prius!

En de auto? Hoe staat het daarmee? Alwik: “Met een gewone auto, die 1/12 rijdt, is het al duurder dan met het vliegtuig. Elektrisch is een optie, maar mijn eerste generatie Renault Zoë moet ik te vaak opladen, dan ben ik 3 dagen later pas in Italië!” De oplossing voor dit probleem? Hybride. “Ik heb een tweedehands Toyota Prius gekocht, speciaal voor deze vakantie. 

Tip: Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Wil je weten of jouw dak geschikt is? Vraag de checklist aan en ontdek of zonnepanelen ook voor jou interessant zijn.

Bedankt voor je aanvraag, in je mailbox heb je een checklist ontvangen. Checklist nog niet ontvangen? Controleer je ‘ongewenst’ mailbox of probeer opnieuw.


Hij rijdt 1/25. Tijdens een testrit naar Nijmegen haalde ik zelfs 1/27!” Kosten retourtje Amsterdam - Rome (inclusief benzine rondreizen in Italië, CO2 compensatie, wegenbelasting en verzekering): 392 euro. Veel minder dan met het vliegtuig dus. Wat Alwik betreft sowieso de beste optie: “Mijn ultieme vakantie? Ergens met mijn eigen auto naartoe rijden. Kun je mooi de tent achterin gooien. Daar met een boekje voor mijn tent zitten en lekker niks doen.”

En jouw vakantie?

Alwik heeft nog een paar tips voor wie ook wil weten hoeveel zijn vakantie nou echt kost: “Een uur vliegen = 10 euro (per persoon) om te compenseren. Wil je het preciezer weten? Neem dan 0,2 kg CO2 per gevlogen kilometer, 0,003 kg CO2/km met de trein, 0,19 kg CO2/km voor een normale auto en 0,10 kg CO2/km voor een hybride. Het kost ongeveer 1 euro om 25 kg CO2 te compenseren.” De allerbelangrijkste tip volgens Alwik? “Probeer vliegen zoveel mogelijk te vermijden. Één retourtje New York staat gelijk aan een jaar lang geen auto rijden en geen vlees eten. En als je moet vliegen, compenseer je CO2 uitstoot. Zorg dat er ergens anders minder CO2 wordt uitgestoten. Ik doneer bijvoorbeeld aan een organisatie die zonnepanelen installeert in Afrika.”

Ook jouw CO2 uitstoot compenseren? Alwik raadt Jointrine of Goclimateneutral aan.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen