Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Onze Sustainable Warriors: Anouk

Bij Sungevity werken zo’n 180 toppers aan één doel: powering 5 million lives with sunshine by 2030. Ons kantoor opfleuren met hun aanwezigheid én enthousiast zonnepanelen aan de man krijgen is echter niet het enige wat zij doen voor een betere wereld. Bij velen van hen houdt duurzaamheid niet op bij onze oranje voordeur. Daarom zullen wij nu regelmatig een collega interviewen waar wij door geïnspireerd raken: onze Sustainable Warriors.

Anouk is een gedreven Solar én Sustainable Warrior. Niet alleen heeft ze samen met een paar collega’s het impact-team opgericht en maakt ze zich hard voor elk stukje duurzaamheid binnen ons bedrijf, ook buiten Sungevity draagt ze haar groene steentje bij. En dat altijd met een glimlach.

Ik heb aan een aantal collega’s gevraagd wie ik zou moeten interviewen voor deze rubriek over duurzame Solar Warriors, en toen kwam jouw naam vaak voorbij. Waarom denk je?

“Hmm ja, waarom zeiden mensen dat over mij? Ik kwam hier werken vanuit de behoefte bij een duurzaam bedrijf te werken, een die missie-gedreven is. Toen schrok ik wel van hoeveel vlees er destijds gegeten werd tijdens de lunch en dat het pand ook niet bepaald duurzaam was. Vanuit die overtuiging ben ik dat gaan aankaarten en bestaat er nu het impact-team, welke ook het Impact Report heeft gemaakt. Ik zit dus veel te hameren op duurzaamheid binnen Sungevity, haha.”

“Het impact-team kijkt ook naar hoe we mensen kunnen inspireren door soapboxes. Daarin vertellen inspirerende mensen over hoe zij bezig zijn met duurzaamheid. Zelf zit ik nu te denken aan iemand die festivals organiseert. Ik ben namelijk erg benieuwd hoe festivals met duurzaamheid omspringen en gezien de gemiddelde Solar Warrior wel van een festival houdt, zullen er wel meer dat interessant vinden.”

“Maar ook in mijn persoonlijke leven probeer ik op veel verschillende manieren duurzaamheid toe te passen.  Ik koop echt bijna niks meer, ik heb bijvoorbeeld al veel leuke kledingstukken gevonden in de sharing closet bij ons op kantoor. Ook doe ik aan vrijwilligerswerk bij Buurtbuik, waar ik maandelijks kook. Dat is een organisatie die eten ophaalt bij supermarkten dat op datum of net één dag over datum is. Van dat opgehaalde eten maken we een lekkere maaltijd voor iedereen die mee wilt eten.”


Wat zijn jouw tips voor mensen die graag duurzamer willen leven?

“Nou, er zijn allerlei manieren. Je kunt een moestuin aanleggen - ontzettend leuk om de link met de natuur en wat je eet te ontdekken én het is super lekker. Duurzamer eten was voor mij in ieder geval een logische eerste stap. Niet alleen wil ik weten waar mijn eten nou eigenlijk vandaan komt, ik wil ook een kleinere impact maken op het milieu. Ik heb wel eens gelezen dat de ‘echte’ prijs van een hamburger niet op een paar euro ligt, maar eerder op 200 dollar als je de klimaatimpact meeneemt.”

“Ik geloof heel erg in goed voorbeeld doet goed volgen. Als mensen zien dat iets werkt en je nog steeds een leuk, gezond, en ‘rijk’ leven hebt, inspireert dat. Een vriendin van mij eet nu bijvoorbeeld minder vlees, terwijl ze altijd dacht dat ze dat niet kon. Zelf heb ik ook altijd gedacht dat ik niet zonder kaas, alcohol of vliegen kan. Nu blijkt dat dat allemaal best kan, of in mindere mate. Het mooie aan de mens is dat we ons snel kunnen aanpassen, als je maar wilt.”

“Zelf zou ik graag vaker naar de markt willen gaan. Het kost misschien net wat meer tijd, maar het scheelt echt veel plastic en vaak ook vele transportkilometers. Het is belangrijk om je af te vragen waar iets vandaan komt. Heeft het product bijvoorbeeld met het vliegtuig moeten komen? In dat soort gevallen is lokaal eten veel beter en biedt de markt dus een heel goed alternatief.”

“Naast al deze kleine dingen kan je ook eens dichterbij op vakantie gaan. Je hoeft niet ver weg om mooie dingen te zien. Ik heb nu voor mezelf een uitdaging gezet dat ik een jaar niet ga vliegen. Het is een challenge aan mezelf: ‘wat is er in de buurt te doen zonder er met het vliegtuig heen te moeten?’ En dan zie je dat Zuid-Limburg al prachtig is, net zoals vele andere plekken in Nederland, Duitsland of België.”

Waar loop jij zelf nog wel eens tegenaan als je met duurzaamheid bezig bent?

“Er is veel informatie. Er zijn veel verschillende nieuwsbronnen, waardoor ik er in het begin teveel mee bezig was. Het maakte dat ik te streng voor mezelf was, en dan bestaat het gevaar natuurlijk dat je af gaat haken. Ik zeg ook niet dat het altijd makkelijk is of dat je 100% duurzaam moet leven. Zelf probeer ik het 80/20 principe te volgen. Ik koop bijvoorbeeld heus nog wel eens een paar schoenen, daar moet je zelf een beetje je weg in vinden.”

Zou je ooit bij een bedrijf kunnen werken dat niet met duurzaamheid bezig is?

“Nee, dat denk ik eigenlijk niet. Ik vind missiegedreven zijn erg belangrijk, ook omdat het zo in mijn eigen leven geïntegreerd is. Er zijn genoeg alarmerende stukken over het klimaat, dan geloof ik niet dat bedrijven die daar niet mee bezig zijn bij mij passen.”

Ben je optimistisch over de toekomst?

“Ik ben optimistisch in de zin dat ik geloof dat de aarde in wat voor vorm wel verder gaat. Maar soms word ik wel moedeloos als ik zie dat mensen de hele dag onnodig de airco aan laten staan of van alles zomaar op straat gooien. Als ik merk dat ik moedeloos word, ga ik een podcast luisteren van de filosoof Alan Watts. Befaamde woorden van hem zijn: ‘the only way to make sense out of this world is to plunge into it, move with it and enjoy the dance’. Niet dat dit altijd gemakkelijk is, maar ik probeer het wel. Het geld dat ik bespaar door minder te kopen en niet te vliegen gaat nu onder andere naar salsa les, haha.”

“Ik zou het zo mooi vinden als we in ons dagelijkse leven meer stil zouden staan bij elkaar, de dieren en de planeet. We leven in een rijk land en de mensen die het minst verantwoordelijk voor klimaatverandering zijn, hebben er het meest last van. Overal waar wij komen sterven er dieren uit, en mensen vluchten zelf ook al voor de gevolgen van klimaatverandering. Dus wat houd je nu nog tegen? Met elke euro kan je impact maken.”

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen