Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Sungevity bij Nederlands paviljoen op Wereldtentoonstelling in Kazachstan

Onze Lisanne (Project Manager Business Development) en Soufiane (Field Agent en student Agricultural Engineering in Wageningen) reisden naar Kazachstan om Sungevity te vertegenwoordigen. Lisanne vertelt ons over hun avonturen. 

Waarom gingen jullie naar Kazachstan?

We werkten aan een opdracht in het kader van de Wereldtentoonstelling 2017. Die vindt plaats in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Het thema is Future Energy, dat past natuurlijk bij een zonnepanelen bedrijf! Het project waar wij aan meededen heet de Holland Innovation Challenge en werd georganiseerd door SustainableMotion in opdracht van de RvO en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De uitkomsten van de challenge worden tijdens de World Expo getoond in het Nederlandse Paviljoen.    

Waarom wordt de Wereldtentoonstelling over Future Energy in Kazachstan gehouden?

Kazachstan heeft veel olie- en gasreserves. Hoewel daar nu goed geld aan wordt verdiend, is het op de lange termijn belangrijk om alternatieve vormen van energie te onderzoeken. Niet alleen omdat de staatsinkomsten bij een verminderde vraag naar fossiele energie flink teruglopen, maar ook omdat Kazachstan het belang van duurzame ontwikkeling inziet. 

Waar hebben jullie aan gewerkt?

Mijn team werkte aan een plan voor een circulair watersysteem voor de stad Almaty. Daarvoor hielden we interviews met verschillende belanghebbende partijen en ontwierpen we een smart watermanagement system. Het ingenieursbureau Witteveen + Bos vroeg ons deze casus uit te werken. Soufiane’s team ontwikkelde een plan voor Nederlandse tuinbouwkassen aan de nieuwe zijde route.

Waarom doet Sungevity hieraan mee?

Sungevity vindt het belangrijk om ook in ontwikkelende landen duurzame energie te stimuleren. Daarom waren wij twee van de twaalf Nederlandse young professionals/studenten die samen met twaalf Kazachen aan drie verschillende vraagstukken werkten.

Welke verwachtingen had je vooraf?

Net als de meeste mensen met wie ik over Kazachstan heb gesproken, wist ik in eerste instantie weinig over het land! Maar ik heb veel geleerd: bijvoorbeeld dat het land op de negende plek staat van grootste landen in de wereld. En dat terwijl er evenveel mensen wonen als in Nederland. Naast eindeloze steppes vind je in Kazachstan adembenemende mooie natuur.

Waarover was je verbaasd?

Dat er op een heel andere manier zaken gedaan kan worden, dan hoe ik het gewend ben. Als je de juiste mensen kent, kom je snel met hoge pief aan tafel in Kazachstan. Wij hebben binnen korte tijd met die juiste personen kunnen praten om waardevolle informatie voor ons project te verkrijgen.

Zou je Kazachstan als vakantiebestemming aanraden?

Zeker! Na afloop van het harde werk heb ik nog een weekje in de bergen gewandeld. De natuur is veelzijdig en ruig: het ene moment geniet je van de zon in 25 graden en na een half uur met de auto reiden glijd je op ski’s over de sneeuw. We hebben ook een aantal prachtige meren bezocht: Kolsay Lakes, Kaindy Lake, Almaty Lake – zoek maar eens op ;-) en tussendoor sliepen we bij hele gastvrije Kazachen thuis. Er komen weinig toeristen, dus een homestay is nog een echte homestay: de locals vinden het heel leuk om reizigers te ontvangen en lokale gerechten voor hen te koken.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen