Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Roebyem’s leestip: SOLAR - Ian McEwan

Een rotzak die de wereld probeert te redden, dat is het boek SOLAR in een notendop. Het is geschreven door één van mijn favoriete schrijvers, IanMcEwan. De hoofdpersoon, Nobelprijswinnaar en uitgerangeerde wetenschapper Michael Beard is een incorrecte held, verslaafd aan vrouwen, drank en ongezond eten. In het boek ontwikkelt hij zich van een doemdenker tot voorloper op het gebeid van alternatieve energie.

Op de achtergrond speelt Obama’s politiek die zich zorgen maakt om de planeet en de angst dat alle energiebronnen die ons comfort schaffen, uitgeput raken. Ian McEwan ondernam in 2005 een expeditie naar de Noordpool met wetenschappers en kunstenaars die de inspiratie vormden voor Solar.

Ondanks het serieuze onderwerp is deze satirische roman van Ian McEwan geestig, met soms iets te veel slapstick. Het mooie is dat het gedrag van de anti-hero een lokaal voorbeeld is van overconsumptie. Zoals Beard alles om hem heen verslindt; vrouwen, alcohol en vies eten, zo verslinden wij de wereld met haar eindige bronnen en fragiele balans.

Ik vind het knap hoe McEwan, Beards theorieën over de kunstmatige fotosynthese die ons moet redden begrijpelijk houdt en hoe hij, net als de aandacht verslapt, terugschakelt naar het privéleven van de professor. In McEwan’s woorden: de literatuur haat gepreek en is juist bedoeld om ons begrip óp te rekken. Ook ons begrip voor het kwaad. Dus werd Beard een inhalige fysicus en tegelijk iemand die de planeet zou kunnen redden.

 

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen