Het Sungevity blog

Roebyem’s leestip: SOLAR - Ian McEwan

Een rotzak die de wereld probeert te redden, dat is het boek SOLAR in een notendop. Het is geschreven door één van mijn favoriete schrijvers, IanMcEwan. De hoofdpersoon, Nobelprijswinnaar en uitgerangeerde wetenschapper Michael Beard is een incorrecte held, verslaafd aan vrouwen, drank en ongezond eten. In het boek ontwikkelt hij zich van een doemdenker tot voorloper op het gebeid van alternatieve energie.

Op de achtergrond speelt Obama’s politiek die zich zorgen maakt om de planeet en de angst dat alle energiebronnen die ons comfort schaffen, uitgeput raken. Ian McEwan ondernam in 2005 een expeditie naar de Noordpool met wetenschappers en kunstenaars die de inspiratie vormden voor Solar.

Ondanks het serieuze onderwerp is deze satirische roman van Ian McEwan geestig, met soms iets te veel slapstick. Het mooie is dat het gedrag van de anti-hero een lokaal voorbeeld is van overconsumptie. Zoals Beard alles om hem heen verslindt; vrouwen, alcohol en vies eten, zo verslinden wij de wereld met haar eindige bronnen en fragiele balans.

Ik vind het knap hoe McEwan, Beards theorieën over de kunstmatige fotosynthese die ons moet redden begrijpelijk houdt en hoe hij, net als de aandacht verslapt, terugschakelt naar het privéleven van de professor. In McEwan’s woorden: de literatuur haat gepreek en is juist bedoeld om ons begrip óp te rekken. Ook ons begrip voor het kwaad. Dus werd Beard een inhalige fysicus en tegelijk iemand die de planeet zou kunnen redden.

 
Ontdek wat jij kunt besparen.