Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Roebyem’s Leestip: Kroniek van de aangekondigde ijsschots

Zoals de Titanic door een ijsschots werd geveld, sneuvelen ook veel succesvolle, goed geleide ondernemingen onverwacht op een nieuwe technologie die ze volledig hebben onderschat. Hoe is het mogelijk dat deze bedrijven, op de piek van hun kunnen en met meer knappe koppen  en budget dan wie ook, zo van hun voetstuk kunnen vallen?

Het was een vraag die bij me opkwam tijdens een conferentie over hoe energiebedrijven de opkomst van solar technologie kunnen overleven. De sfeer tijdens het slotdiner was bedrukt: veertig senior managers en strategen van grote energiebedrijven hadden de hele dag zitten broeden op survival scenario’s. Nog geen tien jaar geleden waren ze de onbetwiste leiders in de energiesector geweest. 

Ik vroeg mijn tafelgenoot, een gerenommeerd analist, of hij er vertrouwen in had dat innovatie de zinkende energiebedrijven kon redden. Hij pakte een exemplaar van ‘Innovators Dilemma’ van Clayton Christensen, gepubliceerd in 1997, uit zijn tas en zei “Lees dit maar.”  In tegenstelling tot wat je zou verwachten is gebrek aan innovatie niet het probleem waar grote, succesvolle bedrijven over struikelen. Ze zijn juist erg goed in innovatie, alleen richt die zich vooral op het optimaliseren van al bestaande technologieën en niet op het creëren van volledig nieuwe. Ook de oorzaak van deze focus is verrassend: ze laten zich teveel leiden door de wensen van de klant.

Baanbrekende technologie, aldus Christensen, komt juist tot stand door lak te hebben aan wat klanten zeggen. Klanten kunnen je niets vertellen over een behoefte die ze nog niet bij zichzelf hebben ontdekt. Toch stellen de meeste grote, succesvolle bedrijven de mening van de klant centraal en omdat klanten verbetering van bestaande technologie zeer hoog waarderen is dat waar de R&D-inspanningen van deze bedrijven zich op richten. 

Het is een contradictie: bij vrijwel elk groot bedrijf heeft een baanbrekende technologie aan de wieg van hun succes gestaan. Maar eenmaal groot geworden, nemen risico-aversie en de behoefte om succes van producten vooraf te kunnen voorspellen exponentieel toe, beschrijft Christensen. 

De weg uit het dilemma is om een afgeschermd bedrijfsonderdeel of ingelijfde start-ups ongehinderd te laten experimenteren. Dit lukt slechts weinig grote bedrijven. Of je bent Apple en maakt het ondergraven van je eigen uitvindingen een doel op zich. Steve Jobs heeft het innovators dilemma als enige succesvol gekraakt. Niet geheel toevallig bleek uit Jobs’ biografie uit 2011: het boek van Christensen lag onder zijn hoofdkussen.

Bestel Innovators Dilemma op Bol.com voor € 44,95

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen