Het Sungevity blog

Londense brug omgebouwd tot energiecentrale

Begin dit jaar is in Londen de Blackfriars Bridge over de rivier de Theems geopend met daarop de grootste zonnepanelen installatie op een brug ter wereld. De zonnepanelenbrug met maar liefst 4.400 zonnepanelen is een initiatief van een Londens vervoersbedrijf en moet het Blackfriars treinstation voor de helft van zijn jaarlijkse energieverbruik voorzien. De verwachting is dat hiermee jaarlijks de koolstofuitstoot met ruim 500 ton wordt verminderd.

Naast de energiebesparing die het oplevert is het een iconisch bouwwerk dat van veraf indruk maakt en een meerwaarde is voor het stedelijk landschap en komt het in de toekomst misschien zelfs in hetzelfde rijtje als de Tower Bridge en de Big Ben. Ook draagt het bij aan de duurzame naam van Londen. De ontwerper verricht hiermee pionierswerk en probeert een statement te maken en bij te dragen aan een positief veranderende perceptie richting zonne-energie.

Hopelijk is dit een initiatief dat ook Nederlandse projectontwikkelaars inspireert om de voordelen van de door zonnepanelen opgewekte duurzame energie te omarmen.

 

Ontdek wat jij kunt besparen.