Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Jules Verne in solarland

Je koffiemok, auto, iPad of een hele vliegtuigvleugel volplakken met superdunne vellen solarcellen. Of beter nog: je eigen naam in solarcellen op de buitenmuur spuiten. Jules Verne zou er zijn vingers bij aflikken.

Drie nieuwe materiaaltechnologieën die flinterdunne solarcellen mogelijk maken, staan in de startblokken om binnen tien jaar door te breken bij het grote publiek. Zelfs de namen hebben een hoog Jules Verne-gehalte :perovskiet, Colloidal Quantum Dots (CQD) en organische solarcellen

De meest spectaculaire is CQD waarbij de minuscule lichtgevoelige stipjes samen met een vloeibare gel in een spuitbus worden gestopt. Even goed schudden voor gebruik en spuiten maar.

De andere twee technologieën zijn geschikt om op vellen te printen. Organische solarcellen gebruiken daarbij organische moleculen als geleider van stroom. De derde nieuwe dunne cel gebruikt het materiaal perovskiet als halfgeleider.

Wie wordt winnaar? Perovskiet lijkt de beste papieren te hebben. De efficiëntie waarmee CQD en organische cellen zonlicht omzetten in stroom blijft ver achter bij silicium: het materiaal waarvan vrijwel alle zonnecellen nu gemaakt zijn.

Perovskiet doet daarentegen qua efficiëntie niet onder voor silicium, is in ruime mate beschikbaar en heeft geen dure voorbehandeling nodig. In het laboratorium althans: dus laat die panelen van silicium nog even op je dak liggen.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen