Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Jeff goes Nepal #1 - Zonnepanelen shoppen: 9 dozen, 1 Jeep

Net als Sungevity zijn ook onze vrienden van Vandebron groot fan van zonnepanelen. Vandebronner Jeff is zelfs afgereisd naar de Nepal om daar zonnepanelen te installeren op scholen in afgelegen gebieden. Volg hier zijn avonturen en missie.   

Om 6 uur ‘s ochtends vloog ik door de wolken langs de bergtoppen Kathmandu in. Daar werd ik opgewacht door Bas, een goede vriend en vrijwilliger bij Maya Universe Academy. Na het nodige bijpraten gingen we gelijk aan de slag. We hadden afgesproken met Govardhan Rana, de vader van Manjil (de oprichter van MUA). Govardhan, ofwel 'Uncle' zoals iedereen hem noemt, nam ons mee naar zijn broer Balkrishna die veel weet over zonne-installaties. Trots nam hij ons mee naar zijn dak om zijn creatie te laten zien: een zonne-installatie die kan meedraaien met de zon. Verder stond het dak vol met zonnepanelen en zonneboilers. De broers bespraken het project en de manier hoe we het moesten aanpakken. 

Vervolgens verlieten we Balkrishna en gingen we naar de plaatselijke zonnepanelen outlet. Na drie bijna doodervaringen tijdens het oversteken van de weg kwamen we aan bij een klein winkeltje. Eenmaal binnen kwamen we erachter dat dit 'kleine winkeltje' tot aan het plafond gevuld stond met hoogwaardig materiaal: zonnepanelen, batterijen, omvormers, alles wat we nodig hadden. Terwijl de man van de winkel onze benodigde load aan het berekenen was bespraken wij de opties;

Optie 1: We leggen de school vol met de benodigde panelen, daarnaast kijken we alle bedrading na en kijken waar we kunnen verbeteren. Verder kopen we nieuwe LED lichten en verlichten het pad van het verblijf van de kinderen naar de wc.  

Optie 2: We gebruiken de panelen voor het aandrijven van een waterpomp. Deze pompt vers drinkwater naar de school. Hiervoor hebben we een krachtige pomp nodig die veel energie verbruikt.

De man was klaar. We namen onze offerte in ontvangst en namen afscheid van Uncle.

Maandagochtend 05:00; de wekker gaat. In het donker laden we de 9 dozen met panelen op de Jeep van Uncle. Na het inklappen van de achterbank passen er nu ook nog 3 tubular batterijen, 1 charge controler en een omvormer in de auto. “Ja de passagiersstoel is voor 2 personen,” wijst Uncle grijnzend. Twee Nepalese personen inderdaad… 

Wanneer we de stad uitrijden zie ik pas goed waaruit Nepal bestaat, prachtige natuur en gigantische bergen. Ik ben geloof ik de enige die nog stil staat bij de natuur om me heen, de rest van de mensen op de weg is meer bezig om zo lang mogelijk op de verkeerde weghelft te rijden en vlak voor de bocht in te halen. Na 5 uur rijden komen we veilig aan bij Maya Universe Academy. We worden begroet door een paar nieuwsgierige kinderen. Het is rustig, dinsdag is een nationale feestdag dus sommige kinderen zijn al naar huis. 

De volgende dagen zullen we 1 van de plannen kiezen en verder uitwerken. Voor nu staat een lesje memory op de planning: het leren van 250 nieuwe Nepalese namen. 

Hier vind je meer informatie over dit project van Jeff in Nepal. 

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen