Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Jasper legt uit: Meet Jasper!

Het is natuurlijk ontzettend tof, zo’n rij zonnepanelen op je dak. Je hebt je eigen lokale energiefabriekje. Maar hoe zitten zonnepanelen nu precies in elkaar? En hoe produceren ze elektriciteit? Onze in-house natuurkundeleraar en Project Manager Customer Care Jasper Smit legt ‘t uit  in de nieuwe serie Jasper Legt Uit.

Meet Jasper!
Hoi Jasper, wat leuk dat je ons wat meer wilt uitleggen over de technische kant van zonnepanelen. Voordat we beginnen lijkt het me leuk om je even voor te stellen. 

Waarom vind je natuurkunde zo gaaf?
‘Begrijpen hoe de hele wereld in elkaar zit, dat is voor mij natuurkunde. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal om ons heen, en hoe kan je dat verklaren aan de hand van natuurwetten? Dat vind ik heel erg tof, en daarom ben ik natuurkunde gaan studeren. Ik heb een bachelor gedaan, en daarna een master materiaalkunde.’

Je hebt een tijdje gewerkt als docent, waarom ben je gestopt? 
‘Lesgeven heb ik met heel veel plezier gedaan, maar ik merkte ook dat na twee jaar de nieuwigheid er een beetje af was. Het was veel van hetzelfde, heel veel nakijken, weer lesgeven uit hetzelfde boek. En ik wou ook niet het tweede jaar precies hetzelfde vertellen. Dat kan prima, want het eerste jaar heb je best wel veel werk in de voorbereiding gestoken. Maar als je niet eens meer de voorbereiding gaat doen, dan word je een soort van robot die een rolletje afspeelt en hoopt dat de kwartjes vallen. Dat vond ik jammer.’  

Hoe ben je bij Sungevity terecht gekomen?
‘Ik ben eerst een paar maanden gaan reizen, en daarna dacht ik: wat wil ik nu? Mijn vriendin zit in de energiesector en was op dat moment bezig met het opzetten van een traineeship voor mensen die in die sector wilde starten. Hierdoor kon ze me veel vertellen over wat verschillende bedrijven doen. Ze had geen contact gehad met Sungevity, maar ze wist wel dat het een cool bedrijf was dat bezig is met zonnepanelen.’

En nu werk je als Project Manager Customer Care. Kan je je technische achtergrond wel kwijt in dit werk?
‘Toen ik begon maakte ik me nog wel zorgen over de technische inhoudelijkheid. Maar ik merk dat er genoeg side-projects zijn waar ik me in kan storten. Binnen een paar weken was ik al collega’s aan het uitleggen waarom bepaalde omvormers gekozen werden of waarom zonnepanelen werken zoals ze dat doen. Toen merkte ik dat mijn technische kennis wel van nut is hier bij Sungevity. En dat ik ervoor kan zorgen dat die kennis beter verdeeld wordt over de medewerkers. Dan kom je toch weer in een soort docentenrol.’

Kan je je passie voor techniek en lesgeven ook delen met klanten?
‘Tuurlijk, ik hang de hele dag met klanten aan de lijn. Als een klant een vraag stelt vind ik het belangrijk dat ik dat dan ook aan hen uitleg. Bij Sungevity leggen we heel erg de nadruk op de customer experience, en daar hoort natuurlijk ook bij dat als jij een vraag stelt dat die mooi beantwoord wordt. Laatst was een collega met een klant bezig, maar die klant kreeg maar geen grip op wat er allemaal gebeurt in onze monitoringportaal. Daar staat allerlei informatie over stroom en spanning. En de klant wilde weten hoe de panelen dan bij elkaar werden opgeteld, hoe het vermogen werd berekend, en hoe dat zit met voor en na je omvormer. Toen zei mijn collega: ik ga u even doorverbinden met één van onze experts. Toen ben ik lekker gaan kletsen met de klant. Ik heb gevraagd wat hij interessant vond, en wat hij nog wist van de middelbare school. Want het was duidelijk iemand die dit niet nu in zijn leven nog dagelijks gebruikte, maar het vroeger wel interessant vond. Dat vind ik dan supermooi.’

Laatste vraag Jasper: what makes you shine?
‘Dat is voor mij vrij makkelijk. Ik ben zeker drie keer in de week aan het klimmen en boulderen, en nu het zonnetje begint te schijnen ga ik weer vaker buiten klimmen. Daar word ik heel erg blij van. En ik heb nu een hele leuke baan waarmee ik dit goed kan combineren. Als ik mijn headset neerleg aan het eind van de dag, dan ben ik ook echt klaar voor die dag. Dat was in het onderwijs wel anders.’

De aankomende tijd gaat Jasper zijn natuurkunde- en lerarenskills inzetten om de techniek achter zonnestroom uit te leggen. Volgende maand de eerste blog in de serie Jasper Legt Uit, met onder andere: waar zijn die strepen op zonnepanelen nu goed voor? En hoe werken de coatings die op zonnepanelen worden aangebracht?

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen