Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Impact Report: onze eigen impact in 2018

Sungevity is graag een voorloper wat betreft duurzaamheid. Dat waren we in 2011 toen het bedrijf werd opgericht en die voorlopersrol behouden we graag. Maar zelfs wij, zelfbenoemde Solar Warriors, laten wel eens steekjes vallen. Daarom houden we onszelf sinds dit jaar een spiegel voor, in de vorm van ons recent gepresenteerde Impact Report 2018. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met het kantoor waarin we al onze mooie werk doen? Fietsen wij elke dag naar kantoor of laten wij ons ook nog wel eens verleiden door de zoemende glansbak?

We beginnen maar met het goede nieuws: we zijn op de goede weg. We werken hard om onze uitstoot elk jaar minder te laten worden en doen dan ook investeringen die niet ons altijd financieel ten goede komen (maar onze pandeigenaar wel). Uiteraard doen we dit met liefde, omdat we geloven dat elk klein beetje bijdraagt aan het grotere geheel en we inspireren daarin ook graag anderen. Waar we echter wel achter kwamen tijdens het schrijven van het Impact Report, is dat er weinig werd bijgehouden en dat dat verduurzaming bemoeilijkt. Als je namelijk niet weet op welke gebieden je (te)veel uitstoot, dan weet je ook niet waar je deze uitstoot kunt voorkomen. Toch hebben we waar het kon onze CO2 uitstoot proberen te verminderen en dat is toch een prestatie. Al zeggen we het zelf.

Ons kantoor

We hebben een prachtig kantoor aan ‘t IJ in Amsterdam, in een oud industrieel pand. Hoewel charmant, het gebouw is niet bepaald energieneutraal. Doordat de ramen enkelglas zijn, het dak en de muren slecht geïsoleerd, komt kou het gebouw net zo snel binnen als warmte eruit wordt gevoerd. Ook konden we, ondanks diverse pogingen bij de pandeigenaar, geen inzicht krijgen in ons energieverbruik. Omdat we dit voor ons volgende rapport wel erg graag willen hebben, hebben we in 2018 een nulmeting gedaan. Het resultaat hiervan zullen we volgend jaar dus pas merken, nog even geduld dus:)

Hoewel we voor 2018 op niet bijster veel informatie af konden gaan, wisten we maar al te goed dat er genoeg gedaan kon worden aan de impact die het pand heeft. We hebben bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in het binnenklimaat van ons kantoor. Met een speciale folie in het plafond kunnen we de zomerhitte in het kantoor nu met 80% verlagen. Ook hebben we de muren beter geïsoleerd tegen de kou in de winter. Ook al is het lastig om de effecten hiervan te meten door beperkt inzicht in ons energieverbruik, we zullen deze zomer in ieder geval minder zwetend zonnepanelen verkopen.

Practice what you preach

Denk je aan het kantoor van een zonnepanelenbedrijf, dan zou je misschien wel verwachten dat het dak helemaal vol bezaaid zit met die mooie lappen zonnecellen. Dat is echter bij Sungevity (nog!) niet het geval. We zijn huurders, dus we zullen op toestemming moeten wachten. We zijn hier hard mee aan de slag gegaan en we hebben goede hoop dat dit ons gaat lukken. We houden je uiteraard op de hoogte wanneer dit eindelijk gelukt is, wij kunnen niet wachten namelijk!

Recycle tot aan de laatste bananenschil

Vanaf het begin dat we vol enthousiasme zonnepanelen gingen verkopen zijn we op ons kantoor ook vol enthousiasme gaan recyclen. Daardoor wist niemand echt hoeveel afval wij nou eigenlijk weggooiden en hoe we dat kunnen verlagen: elke afdeling recyclede volgens een eigen systeem. Daarom hebben we sinds juni 2017 een bedrijfsbreed systeem en implementeren wij het WastedLab-programma. Dit houdt in dat elke afdeling nu dezelfde afvalcontainer heeft waarin plastic, restafval en papier wordt gescheiden én als extra stimulans krijgen we voor elke ingeleverde zak plastic, glas en papier een “waste-coin” die we kunnen inleveren bij een lokaal bedrijf. Super handig!

Gemiddeld recyclen we 10 zakken plastic en 2 zakken papier per week en onze Betty recycled al het restafval wat gemiddeld 4 zakken per dag zijn. Het komende jaar zullen we meer aandacht besteden aan welke kantoormaterialen wij gebruiken, zodat we deze kunnen aanpassen aan de meest milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde producten.

Retourtje Sungevity

Wat betreft ons woon-werkverkeer zitten we behoorlijk aan the sunny side. Vergeleken met het Nederlandse gemiddelde (7 uit de 10 gaan met de auto naar het werk), doen onze Solar Warriors het bijzonder goed. Uit de 10 gaan er 4 met de fiets naar het werk, bijna 60 procent gaat met het openbaar vervoer en maar vier procent van onze werknemers pakt ‘s ochtends de auto.

Omdat onze administratie geen onderscheid maakt tussen kilometers gemaakt met de auto en het openbaar vervoer, kunnen we niet berekenen wat precies de CO2 uitstoot is van ons woon-werkverkeer. Ook is luchtverkeer niet meegenomen in de cijfers. In 2018 werd er 54.800 kilometer gevlogen. 39% daarvan wordt door onze CEO gevlogen en hij compenseert deze persoonlijk. Wat we wel konden berekenen is wat ons schattige oranje bedrijfsbusje uitstoot: toch wel wat. Met 14.921 km heeft het in 2018 iets meer dan twee ton CO2 uitgestoten. We streven ernaar om een registratiesysteem op te zetten die duidelijk onderscheid maakt tussen deze drie categorieën, trein, lucht, en autoverkeer. De komende jaren zullen we dus volle bak aan de slag gaan om dit inzichtelijk te maken.

Stukkie zelfreflectie

Wat ons bij Sungevity kenmerkt is dat we hoge eisen stellen. Niet alleen aan de producten die we verkopen, maar ook aan onszelf. Als bedrijf dat graag haar steentje bijdraagt aan het milieu, willen we méér zijn dan alleen een zonnepanelenbedrijf. We willen daadwerkelijk doen waarvan we zeggen dat we het belangrijk vinden. Daarom zullen we de komende jaren hard in gaan zetten op het beter inzichtelijk maken van onze CO2 uitstoot. Je kan jezelf namelijk wel een spiegel voorleggen, maar als deze wazig is, zie je alsnog niks.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen