Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Het rapportcijfer van... Wim Sinke

Sungevity is gek op duurzame denkers en doeners. Iedere maand delen mensen die ons inspireren rapportcijfers uit aan de wereld om hen heen. Deze maand Wim Sinke (35 jaar werkzaam in de zonne-energie), hoogleraar Photovoltaic energy conversion aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en werkzaam bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten.

Ik geef mijn werk een...9

Mijn werk is een schitterende combinatie tussen wetenschappelijk uitdaging en maatschappelijk relevantie. Het leukste vind ik om na te denken over de toekomst, en dan vooral de toekomst van zonne-energie. Ik mag hierover colleges en lezingen geven en discussiëren met beleidsmakers. Om voor hen de korte termijn focus er zó in te krijgen dat het recht doet aan de lange termijn, is een flinke uitdaging. Door het vraaggestuurd onderzoek is het lastig om aandacht te krijgen voor de lange termijn. Dat is mijn zorg op dat gebied. Mijn droom is dat ECN een eigen onderzoeksgroep krijgt op Amsterdam Science Park. Zo kunnen we technologie en wetenschap letterlijk met elkaar verbinden. Hopelijk kunnen we dit binnen 2 à 3 jaar realiseren.

Ik geef mijn leven een...9

Ik ben een gelukkig mens. Ik heb twee hele lieve zoons en een geweldige vrouw. Ik ben vooral trots dat ik uiteindelijk de balans tussen werk en privé heb kunnen vinden. Ik werk als een paard, maar niet ten koste van alles. 

Ik geef de wereld een…6

Nét voldoende. De wereld lijkt niet in staat om gezamenlijk problemen op te lossen, en dat terwijl het de potentie heeft om zodanig te veranderen dat we kunnen blijven bestaan. Mensen, landen en regeringen lijken pas in beweging te komen wanneer de pijngrens is bereikt, helaas is het dan te laat. Gelukkig hebben we inspirerende bottom-up individuen en technologische ontwikkelingen. Vooral ondanks, en niet dankzij de overheid zien we verandering. En dat is maar goed ook, want het laatste dat we moeten doen is wachten op klimaatafspraken. 

Mijn droom is dat de hele wereld draait op duurzame energie, waarbij zonne-energie de hoofdrol speelt. Zonne-energie zal niet alleen elektriciteit vervangen, maar brandstoffen en warmte- en koude bronnen. Uiteindelijk zijn alle grondstoffen, ook bos en vrije ruimte eindig. Het kan dus niet anders dan dat we dit op een cyclische manier gaan aanpakken.

Dit artikel stond in de Watt's up van oktober. Meld u hierboven aan of lees de hele Watt’s up van oktober hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen