Terug naar Blog

In 3 stappen van 't gas

Je kunt er de laatste tijd bijna niet meer omheen: Nederland moet van het gas af. Wij begrijpen heel goed dat dit veel vragen oproept. Want hoe doe je dat eigenlijk, van het gas af? We zetten de stappen naar een gasloze woning voor je op een rij.

pluimers isolatie 4

De Nederlandse overheid wil dat Nederland in 2050 alleen nog maar duurzame energie gebruikt. Om dit doel te bereiken moeten alle Nederlandse huishoudens in de komende jaren van het gas af.

Gelukkig zijn er al veel initiatieven om bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen niet meer op het gasnet aan te sluiten. Zo hebben 26 gemeenten in de regio Amsterdam besloten om 230.000 nieuw te bouwen woningen volledig gasloos te bouwen. Maar in Nederland zijn er nog zo’n 7 miljoen bestaande woningen die voor verwarmen, warm water en koken afhankelijk zijn van aardgas. Volgens TNO’s energie-expert René Peters is het mogelijk om al deze huizen binnen 10 jaar van het gas af te krijgen. Maar hoe doe je dat? En wat kun je zelf doen om je woning van het gas af te krijgen?

 

3 stappen om van het gas af te stappen

 

Stap 1: Isoleer je woning

Het isoleren van je woning zorgt ervoor dat je je woning comfortabel kunt verwarmen met zo min mogelijk energie. Woningisolatie brengt je gasverbruik al snel zo’n 30% omlaag. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Verder zorgt goede isolatie voor een fijn leefklimaat: warme voeten en gelijkmatige warmte in de winter en extra koel in de zomer.

 

Stap 2: Stap over op elektrische alternatieven

De woning goed geïsoleerd? Pak dan de grote gasvreters aan. Voor de verwarming van het huis kan gebruik gemaakt worden van een warmtepomp. Een warmtepomp werkt als een soort omgekeerde koelkast: hij onttrekt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor in huis. Voor het verwarmen van je tapwater kan er een zonneboiler op het dak. Koken kan op inductie. Dit is niet alleen energiezuiniger, maar ook veiliger dan koken op gas. Uiteindelijk is inductiekoken net zo comfortabel als koken op gas en omarmen zelf chefkoks deze duurzame manier van koken!

 

Stap 3: Gebruik groene stroom (of wek deze zelf op!)

Een compleet elektrisch huishouden verbruikt geen gas meer, maar is niet per definitie duurzaam. Want groene stroom is niet altijd helemaal groen. Wil je weten hoe duurzaam jouw energiemaatschappij is? Check hier de herkomst van jouw groene energie.

Nog beter: laat zonnepanelen op je dak plaatsen en word je eigen energieleverancier! Alleen dan weet je 100% zeker waar je energie vandaan komt. Als je al zonnepanelen hebt kan het de moeite waard zijn om extra panelen bij te laten plaatsen, aangezien je meer elektriciteit zult verbruiken als je van het gas af gaat. Een warmtepomp gebruikt namelijk ook elektriciteit. Onze solar consultants adviseren je graag.

 

Subsidies maken de overstap extra aantrekkelijk

Vanwege het voornemen van de overheid om heel Nederland van het gas af te halen is nu een goed moment om ook je eigen woning aan te pakken. De overheid heeft verschillende subsidies en duurzame leningen beschikbaar die het nog aantrekkelijker maken om stappen te zetten naar een gasloos bestaan. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een warmtepomp.


Meer weten over de verschillende vormen van isolatie? Bekijk dan onze isolatie-pagina.

Besparen op je energierekening?

Binnen enkele tellen rekenen we uit hoeveel jij kunt besparen.

Doe de bespaarcheck