Terug naar Blog

Hoeveel onderhoud hebben zonnepanelen nodig?

Heb jij zonnepanelen op je dak liggen? Dan wil je ze natuurlijk zo goed mogelijk onderhouden zodat ze optimaal blijven presteren. Maar hoe doe je dat? Hoe vaak moet je jouw zonnepanelen reinigen en kan je zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo of heb je er speciaal schoonmaakmiddel voor nodig? Wij geven antwoord op al deze vragen en leggen je uit wat jij kan doen om optimaal te profiteren van jouw zonnedak.

Zonnepanelen reinigen: hoeveel onderhoud hebben ze nodig?

Zonnepanelen zijn ontzettend gebruiksvriendelijk: ze gaan jarenlang mee en als ze eenmaal op je dak zijn geïnstalleerd, heb je er amper nog omkijken naar. Toch zijn er bepaalde factoren die de levensduur van jouw zonnepanelen kunnen verlengen.

 

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Omdat zonnepanelen geen bewegende delen bevatten, gaan ze niet snel kapot. Na ongeveer 10 jaar moet je de omvormer van je zonnepanelen vervangen, maar de zonnepanelen zelf gaan maar liefst 25 à 30 jaar meer. Daarna neemt het vermogen steeds meer af. Tegen die tijd heb je jouw investering wel al ruimschoots terugverdiend en geniet jij al jarenlang van gratis stroom.

In ons monitoringportaal kan je dagelijks je opbrengst controleren. Dit is niet alleen leuk (we horen van meerdere klanten dat ze wedstrijdjes houden met hun buren of familieleden wie het meeste stroom heeft opgewekt!), maar zorgt er ook voor dat afwijkingen in de opbrengst en eventuele defecten in het systeem je eerder opvallen. Zie je jouw opbrengsten structureel teruglopen, ook in periodes waarin de zon volop schijnt? Dan kan het zo zijn dat je zonnepanelen onderhoud nodig hebben of schoongemaakt moeten worden. Schone panelen leveren meer energie op en van tijd tot tijd je zonnepanelen reinigen draagt bovendien bij aan een langere levensduur.

 

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen bestaan uit verschillende lagen en coatings. Al deze laagjes hebben hun specifieke functies en eigenschappen. Naast een glasplaat, plastic laag en natuurlijk de zonnecellen zelf, bevat een zonnepaneel ook een zogenaamde ‘anti-aanbaklaag’. Deze vuilafstotende coating heeft een zelfreinigende werken. De coating zorgt er namelijk voor dat de regen het vuil zo van je panelen afspoelt! Hierdoor is vaak zelf je zonnepanelen reinigen niet nodig. Soms kan het verstandig zijn om je zonnepanelen toch een opfrisbeurt te geven. Als het lange periodes niet regent, bijvoorbeeld.

 

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Ondanks dat de vuilwerende coating in combinatie met ons typische Hollandse regenweer ervoor zorgt dat het meeste vuil vanzelf van je zonnepanelen afspoelt, blijft er altijd wel wat hardnekkig vuil achter. Hierbij kan je denken aan stuifmeel, vogelpoep of ander bedekkend vuil. Daarom adviseren we je om je zonnepanelen iedere 1 à 2 jaar te reinigen.
Als je huis aan een drukke weg of in een groene omgeving met veel bomen staat, vangen je panelen meer vuil en is het verstandig om je panelen wat vaker te poetsen. Hetzelfde geldt voor een plat dak waarop de zonnepanelen in een lage hellingshoek liggen. Ook in langere periodes van droog weer kan een extra schoonmaakbeurt geen kwaad.

 

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Het schoonmaken van zonnepanelen wordt wel eens vergeleken met het wassen van je auto: de regen spoelt het meeste vuil weg, maar toch moet je af en toe nog even met een spons in de weer om ‘m echt goed schoon te krijgen. Met zonnepanelen is het net zo.

 

Kan je zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo?

Er wordt vaak gedacht dat je zonnepanelen ook met autoshampoo kunt schoonmaken, maar let op: dit moet je nooit doen! Autoshampoo kan de beschermlaag (coating) van de zonnepanelen aantasten, wat kan resulteren in een lagere opwek.  Met autoshampoo laat je jouw panelen dus niet glimmen, maar beschadig je ze juist.

 

Wat moet je verder niet doen?

Zonnepanelen schoonmaken met afwasmiddel of ander schoonmaakmiddel is ook geen goed idee. Net als autoshampoo tasten ook deze schoonmaakmiddelen de vuilafstotende coating van de panelen aan. Ook een harde borstel, schuursponsje en raamwisser kunnen krassen achterlaten op de zonnepanelen. Dit heeft invloed op de werking van je panelen, want krassen zorgen ervoor dat het zonlicht minder goed opgenomen kan worden. Ga niet op de panelen staan of zitten en gebruik ook geen hogedrukspuit. Om krasjes te voorkomen, kan je het beste een zachte spons of een doek gebruiken.

 

Wat kan je wel doen?

Zonnepanelen reinigen kan in principe gewoon doen met een tuinslang of telescopische wisser en water. Omdat kraanwater soms veel kalk bevat, raden we aan om osmosewater te gebruiken – zeker als je in een gebied woont waar hard water uit de kraan komt. Osmosewater is gefilterd (gedemineraliseerd) water: het bevat geen kalk en andere mineralen, waardoor er geen strepen achterblijven en je zonnepanelen echt weer stralen.

Vind je het geen fijn idee om zelf met een emmer het dak op te klimmen of ben je bang dat je de zonnepanelen tijdens het reinigen beschadigt? Kies er dan voor om je zonnepanelen te laten reinigen.

 

Zonnepanelen laten reinigen

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je met de beste bedoelingen je zonnepanelen staat te boenen, maar uiteindelijk juist de vuilwerende laag beschadigt: dan ben je immers nog verder van huis. Als je kiest voor een professionele schoonmaakservice, weet je zeker dat het schoonmaken veilig en op de juiste manier gebeurt. Zo loop je geen risico op krasjes en andere beschadigingen – en hoef je ook zelf niet het dak op.

Laat daarom je zonnepanelen schoonmaken door het bedrijf Solar Cleaners. Onze partner Solar Cleaners is gespecialiseerd in het reinigen van zonnepanelen en werkt door heel Nederland. Met de juiste kennis en schoonmaakmaterialen zorgen zij ervoor dat jouw zonnepanelen weer stralen en volop zon pakken.

 

Wat kost het schoonmaken van je zonnepanelen?

Een schoonmaakbeurt kost je 175 euro, ongeacht het aantal zonnepanelen op je dak. Meer weten? Lees hier meer over de schoonmaakservice van Sungevity en Solar Cleaners.

 

Verder verduurzamen?

Nadat je jouw zonnepanelen een opfrisbeurt hebt gegeven, pakken ze weer de volle zon. Zo profiteer jij optimaal van jouw dak en gaat jouw energierekening verder omlaag.
Wil jij weten wat jij nog meer kan doen om te besparen op jouw energielasten? Bekijk dan hier wat jij kan doen om jouw woning verder te verduurzamen.

Lees meer over

Panelen poetsen?

Schone zonnepanelen zorgen voor een hogere opbrengst. Onze partner Solar Cleaners laat jouw zonnedak weer stralen!

Bestel de schoonmaakservice