Terug naar Blog

Heerlijk warm met isolatie

Naast het opwekken van zonne-energie, zijn er meer manieren om duurzaam te wonen. Zeker nu het weer kouder wordt is het slim om hierover na te denken. Een van die manieren is isoleren. Is dat ingewikkeld? Nee hoor! Isoleren biedt veel voordelen: je kunt er energie mee besparen, comfortabeler leven en bijdragen aan een beter milieu. In deze blog lees je alles over woningisolatie en de voordelen ervan.

Wat is isolatie?

Isoleren houdt in dat materiaal wordt aangebracht in een huis zodat kou of warmte minder goed naar binnen of buiten kan. Dit zorgt voor aangenamer wooncomfort. Niet alleen behoud je meer warmte in huis, ook gaan de energiekosten flink naar beneden. De drie meest voorkomende type isolatie-oplossingen zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor elk type huis is een passende manier van isoleren. Natuurlijk kun je ook verschillende isolatie-oplossingen combineren.

Welke manier van isoleren je ook kiest, je gaat er op vooruit. Een investering in isolatie levert namelijk meer geld op dan geld dat op de bank blijft staan. Dit wordt ook wel rendement genoemd en voor elke soort isolatie is dit verschillend. Voor alle isolatie-oplossingen kun je landelijke en gemeentelijke subsidies aanvragen. Financieel aantrekkelijk dus! Bovendien gaan de woningwaarde en het energielabel erdoor omhoog. Een woning met isolatie is dus meer waard dan een niet-geïsoleerde woning. Maar hoe werkt dat dan? Hieronder worden de manieren van isolatie toegelicht.

Dakisolatie

Een dak isoleren is een van de meest rendabele ingrepen. Warmte stijgt namelijk omhoog, en als een dak niet is geïsoleerd kan maar liefst 25 procent van de warmte verloren gaan. Een slim idee dus, dakisolatie! Dit kan aan de binnen- en buitenkant van het dak. Het aanbod varieert van meerdere soorten wol en schuim tot isolatieplaten en parels. Welke soort dakisolatie het beste is voor jouw woning, hangt af van een aantal factoren. Zo spelen het type dak (plat of hellend), de locatie van het materiaal (binnen of buiten) en het beschikbare budget mee. Het rendement van investeren in dakisolatie is te vergelijken met een spaarrente van 8 procent.

Spouwmuurisolatie

Ook muren kunnen worden geïsoleerd om kou buiten te laten. Een spouwmuur bestaat uit twee muren waar een ruimte tussen zit van een paar centimeter breed: de spouw. Via deze ruimte gaat veel warmte verloren. Is de woning gebouwd tussen 1920 en 1976? Dan is er een grote kans dat de spouwmuren nog niet zijn geïsoleerd. Gelukkig is dit snel op te lossen. Het proces gebeurt van buiten en is binnen een dag klaar. Er zijn verschillende materialen om de spouwmuur mee te isoleren: steenwol, glaswol, isolatiekorrels en purschuim. Hiermee wordt niet alleen warmte binnengehouden in de winter, ook ’s zomers doet de isolatie zijn werk. Het materiaal zorgt er dan voor dat de woning bij hoge temperaturen niet snel opwarmt, waardoor het binnen lekker koel is. Het rendement van spouwmuurisolatie is te vergelijken met een spaarrente van 11 procent.

Vloerisolatie

Van vloerisolatie krijg je niet alleen warmere voeten, ook blijft het huis gelijkmatiger warm. Deze manier van isoleren is vooral slim voor woningen die voor de jaren ’80 gebouwd zijn. Wil je weten of je al vloerisolatie hebt? Open dan het luik van de kruipruimte. Isolatiemateriaal is bevestigd tegen de onderkant van de vloer. Voerisolatie zorgt voor een flinke daling van CO2-uitstoot en energiekosten. In een gemiddelde eengezinswoning gebruikt men zo’n 320 m³ minder gas en stoot men 600 kilo minder CO2 uit. Ook financieel gezien is het een uitkomst: het rendement van deze investering staat gelijk aan een spaarrente van 7 procent.

Ben je al overtuigd?

Bereid je dan ook voor op de kou en isoleer uw woning! Sungevity werkt samen met Pluimers Isolatie. Je kunt nu 20 procent subsidie krijgen voor het isoleren van een spouwmuur, vloer of dak. Voorwaarde is dat je ten minste twee isolatiemaatregelen uit laat voeren.

Vraag gratis advies aan