Terug naar Blog

Groene daken en zonnepanelen

Groene daken en zonnepanelen

Zonnepanelen + een groen dak = een nog beter rendement

Hoe warmer het buiten is, hoe beter je zonnepanelen het doen – toch? Veel mensen denken dat dit zo is, maar het is niet waar.  Zonnepanelen leveren hun maximale rendement bij 25 graden Celsius. Als het buiten warmer dan 25°C is, neemt het rendement bij elke graad temperatuurstijging met een half procent af. De oplossing? Een groen dak. Dat is niet alleen goed voor je zonnepanelen en je portemonnee, maar het ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit. Win-win-win dus!

 

Een groen dak zorgt voor verkoeling

Met name in de zomer kan de temperatuur op een plat dak bedekt met dakleer oplopen tot wel 60 tot 70 graden. Om een optimaal rendement voor jouw zonnepanelen op een plat dak te behalen, is het dus belangrijk om het dak zo koel mogelijk te houden. Maar hoe krijg je dit voor elkaar zonder alleen maar méér stroom te verbruiken? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: een groen dak zorgt voor natuurlijke koeling.

Het is eigenlijk heel logisch: de groene vegetatie rond de zonnepanelen koelen de temperatuur van het dak, puur door de verdamping van de plantjes. Geheel natuurlijk dus! De plantjes op je dak nemen water op via hun wortels en laten het door verdamping weer los. Voor dit proces is warmte nodig, die de plant uit de omgeving haalt. En dat heeft dus een sterk verkoelend effect op de directe omgeving. Omdat zonnepanelen beter werken bij lagere temperaturen, profiteren de panelen hier dus ook van en kunnen ze de zonnestralen optimaal omzetten in jouw zelfopgewekte, gratis groene stroom.

Het effect is nog groter bij platte daken in binnensteden, die warmer worden dan daken op het platteland. Dit komt omdat dichte bebouwing warmte vasthoudt. In het Engels bestaat daar een mooie term voor: het urban heat island-effect.

De allernieuwste beplanting koelt bovendien niet alleen het dak in de zomer, maar isoleert het dak ook in de winter. Dit zorgt voor een aanmerkelijk lager energieverbruik. En ook niet onbelangrijk: jouw dak wordt ook blij van een groene metamorfose. Omdat je met een groen dak geen last meer hebt van verwering van het dakleer door zoninstraling,  gaat de dakbedekking dubbel zo lang mee: wel 40 jaar in plaats van 20 jaar! Daar komt je lagere energierekening dan nog eens bovenop.  En dan hebben we het nog niet eens gehad over minder fijnstof en meer vlindertjes en bijtjes!


Sungevity installeert geen zonnepanelen op groene daken van particuliere klanten.

Ben je werkzaam bij een woningcorporatie en wil je een meergezinswoning met groendak verduurzamen met zonnepanelen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meergezinswoningen met groendak verduurzamen met zonnepanelen?

Een meergezinswoningen met groendak verduurzamen met zonnepanelen is dubbel duurzaam en zorgt voor een extra hoog rendement. Plan een afspraak met ons in om de mogelijkheden te bespreken.

Afspraak inplannen