Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Green partners

Zo veel mogelijk installateurs in opleiding

'Hebben zonnepanelen in Nederland wel zin, het is er toch altijd bewolkt? Leveren panelen meer stroom in Afrika, dicht bij de evenaar?’ Vragen die een aantal toekomstige zonnepaneleninstallateurs stelden. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning welteverstaan. In samenwerking met The Refugee Company worden ze opgeleid tot zonnepaneleninstallateurs. Voordat ze aan de technische lessen beginnen, krijgen ze een taalboost om het Nederlands beter te beheersen. Afgelopen woensdag kregen de installateurs-to-be een presentatie van onze Michiel Groen over zonnepanelen. Ze konden hem alles vragen over de techniek en het werk.

Sungevity en The Refugee Company zijn beide missie gedreven ondernemingen en willen iets goeds doen voor de maatschappij. Waar Sungevity de wereld schoner maakt met zonnestroom, helpt The Refugee Company vluchtelingen aan een baan. 'Er is nu een flink tekort aan installateurs, en op deze manier proberen we samen dit gat in de branche op te vullen door nu al installateurs op te leiden', aldus Michiel.  

De vluchtelingen kunnen na een taalboost, wat onderdeel is van de opleiding, al aardig meepraten over zonne-energie. ‘Het is natuurlijk belangrijk dat je in gesprek kan gaan met de klant. De klant wil weten wie er op hun dak staat en wat er gaat gebeuren’, vertelt Michiel. Tijdens zijn presentatie laat hij een zonnepaneel, een omvormer, dakpannen en dakhaken zien. Deze laat hij rondgaan, en na kritische blikken worden er veel vragen gesteld. ‘Hoe lang gaat een omvormer mee? Kan er bij bewolking ook zonne-energie worden opgewekt? Hoeveel wekt een paneel op? Hoeveel panelen heb je nodig om een wasmachine te laten draaien?’  

 Vorig jaar had Sungevity al een programma waarbij drie vluchtelingen werden opgeleid tot installateurs. Op 10 oktober 2016, de Dag van de Duurzaamheid, hielpen ze mee met het installeren van 226 zonnepanelen op het dak van The Student Hotel aan de Wibautstraat in Amterdam. Dit jaar wordt het nog groter aangepakt. Een groep van acht vluchtelingen doet mee aan een traject van een half jaar. Aan de hand van speciale scholing en praktijklessen over techniek worden ze opgeleid tot professionele zonnepaneleninstallateurs. Ook krijgen ze intensieve training rondom alle veiligheidseisen en omgangsvormen die gelden.

‘Er is altijd plek voor goede en gemotiveerde krachten’, vertelt Roebyem Anders, mede-oprichter van Sungevity. ‘Als missie gedreven bedrijf investeren we graag in dit soort projecten. We betalen mee aan de training, veiligheidskleding en loonkosten’. Eind deze maand zullen de installateurs-to-be in gesprek gaan met installatiebedrijven om te kijken of er een match is. Een week later staan ze voor het eerst op de daken voor een praktijkles. Sungevity blijft ze volgen en we zullen met regelmaat updates geven over het proces!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen