Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Green partners

WakaWaka maakt einde aan snijden in het donker

Gepensioneerd kinderarts en Sungevity-klant Rolf Pelleboer reisde af naar Burkina Faso, één van de armste landen ter wereld met beperkte gezondheidszorg, om zijn handen uit de mouwen te steken. Sungevity gaf hem vier LED-lampen van onze partner WakaWaka mee om in Burkina Faso uit te delen. Broodnodig, ontdekte Rolf, artsen moeten nu regelmatig in het donker opereren. Een verslag.

Een vriend en oud-collega van mij heeft een moeder/kindkliniek in Ouagadougou. Zijn missie: het terugdringen van sterfte onder vrouwen en kinderen tijdens bevallingen. Dat is een geweldig doel gezien de minimale gezondheidszorg in Burkina Faso. Met 10 artsen per 100.000 inwoners is professionele zorg verre van vanzelfsprekend.

Ik heb in diverse ziekenhuizen gewerkt als kinderarts. Sinds 1 januari ben ik met pensioen, maar dat betekent geen stilzitten voor mij. Integendeel, mijn handen jeuken juist om mijn kennis en ervaring te delen en er is geen betere plek om dat te doen dan Afrika.

Ik heb met eigen ogen kunnen zien voor welke enorme uitdagingen ziekenhuismedewerkers in Burkina Faso dagelijks staan. Daar kunnen we ons in Nederland echt niets bij voorstellen. Zo is apparatuur niet alleen zeer beperkt en verouderd: het licht valt ook nog regelmatig uit. Stel je voor dat je als arts net bezig bent met een keizersnee of vrouwen in het donker moeten bevallen. Daarom heb ik de WakaWaka lampen meegenomen.

Ik ben overtuigd van de enorme potentie van zonnelampen zowel voor het ziekenhuis als voor de kinderen. Kinderen moeten vaak ’s avonds leren, maar er is geen elektriciteit. Dus gebruiken ze vaak kerosinelampen, wat erg gevaarlijk, duur en ongezond is.

 Ik heb de vier WakaWaka’s verdeeld over de kinderen en de kliniek. In juni ga ik terug in Afrika voor een medisch congres en ik twee keer per jaar naar Burkina Faso om artsen les te geven. Maar waar ik ook kom: ik vertel regelmatig over de mogelijkheden van WakaWaka solar lampen. Ik geloof echt dat die een enorm verschil kunnen maken.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen