Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Green partners

Sungevity sponsort Young Solar Challenge team Da Vinci College in Leiden

Dit weekend vond de eerste race van de Young Solar Challenge plaats in Akkrum. Tijdens de Young Solar Challenge strijden 32 middelbare school teams tegen elkaar in zelfgebouwde boten op zonne-energie. Een uitgelezen kans voor jongeren om kennis te maken met techniek, innovatie en duurzame energie!

Een aantal weken geleden kregen wij een mailtje van één van onze klanten. Hij vertelde ons dat zijn zoon Servaas geselecteerd was om mee te doen aan de Young Solar Challenge 2018 voor het Da Vinci College in Leiden. Ontzettend gaaf natuurlijk! Servaas en zijn team waren nog wel op zoek naar sponsors. Wij vinden het zo leuk dat én vader én zoon enthousiast worden van zonne-energie dat we trots zijn om ons nu een van de officiële sponsors van het Da Vinci College II team te mogen noemen.

De Young Solar Challenge bestaat sinds 2014. Elk jaar gaan teams van verschillende middelbare scholen de strijd met elkaar aan in een aantal zonneboot races. Uiteindelijk volgt hieruit de grote winnaar. De deelnemende scholieren bouwen de boot helemaal zelf: zo leren ze niet alleen veel over de techniek achter zonnestroom, maar ook over projectmanagement en teamwork. Servaas stuurde ons een uitgebreid verslag over de eerste race: we delen de hoogtepunten graag met jullie:

Alles in orde? Check!
Op 11 en 12 mei ging het team van Servaas voor het eerst de strijd aan met de concurrentie. De race bestaat uit verschillende onderdelen. Op vrijdag komen alle team aan, en worden de boten geïnspecteerd: zit alles goed en veilig in elkaar? Servaas: ‘Als de inspectie klaar is wordt de opdracht gegeven om je zwemkleding aan te trekken en lekker in het ijskoude water te springen voor de zwemtest. Daarna volgen ook nog een peddeltest, een vaartest en een stabiliteitstest.’

De eerste krachtmeting in Akkrum
Op zaterdagochtend was het tijd voor de eerste ronde: de endurance race. Het team dat de langste afstand (aantal rondes) kan afleggen binnen één uur wint. Hiernaast wordt ook de snelheid van de laatste ronde meegenomen in de score. ‘Ik was als eerste weg. Ik heb de eerste helft van de race aan kop gelegen maar toen kregen de boot wat technische mankementen waardoor we niet meer zo hard konden varen’, aldus Servaas. Uiteindelijk werd Da Vinci College II vijfde. Na de endurance race volgde de sprint: elk team moest zo snel mogelijk 350 meter afleggen met hun boot. Het Da Vinci College II deed dit in 1 minuut en 22 seconden, en behaalde hiermee de vierde plaats.

Op naar de volgende races
Na het optellen van de behaalde scores sleepte Servaas’ team de derde prijs in de wacht. Servaas: ‘Het was een ontzettend leuk weekend waarin we heel veel plezier hebben gehad. De races zijn ontzettend goed gegaan. Ondertussen zijn wij al weer heel hard bezig om onze boot nog sneller te maken voor de volgende race in Hoofddorp.’ Na de race in Hoofddorp op 1 en 2 juni volgen er ook nog races in Purmerend en Leeuwarden. Wij volgen Servaas en zijn team op de voet en wensen ze nog veel succes!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen