Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden en om de content van de website af te stemmen op uw voorkeuren. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring. Door verder te klikken op de website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
Het Sungevity blog

Sungevity doneert zonnestroom-lampen in Gambia

Een warm bedankje

 Lamin Jatta, een jongen van 21 jaar uit Gambia, mailt Sungevity Nederland zijn grote dank voor de WAKA WAKA zonnestroom lampen: There is one company in this world that brings a lot of changes in my life, and that is no other company but Sungevity Nederland in Holland.

Wow, die woorden verwarmen mijn hart! Wat ben ik trots op ons bijzondere bedrijf, en onze steun aan Lamin Jatta. Daarom een blog over dit prachtige project.


Een dak voor Lamin Jatta

Het donatieproject ‘Een dak voor Lamin Jatta’ is ontstaan op initiatief van de familie Krom in maart 2014. Deze familie ontmoette Lamin in 2012 tijdens hun vakantie in Gambia. Lamin Jatta woont met zijn alleenstaande moeder, drie zussen en hun families in een oud en kapot huis. In totaal leven zij met 25 man onder één dak. Omdat hun vader is overleden, heeft Lamin de verantwoordelijkheid zijn familie te onderhouden. Gambia is een klein West Afrikaans land en erg arm. De grootste dagtaak is zorgen dat er eten op tafel komt. Ze hebben geen stroomvoorziening en zijn afhankelijk van daglicht. Lamin Jatta vertelt: “We were using candles as a source of light which costs us a lot of money and can be very risky”. Sommigen in het dorp hebben een mobiele telefoon weten te bemachtigen, maar opladen is een probleem. Ze zijn gedwongen hun telefoon op te laden bij een dorpsgenoot die hier zijn geld mee verdient. En het komt vaak voor dat de dorpsgenoot wordt overvallen, waardoor tientallen families hun enige telefoon verliezen.

Toen de familie Krom in maart 2014 Lamin weer bezochten in zijn compound, zagen zij dat zijn huis geen dak meer had. Het houten dak was verrot. Ze sliepen met zijn allen in de open lucht, ook al stond het regenseizoen voor de deur. De familie Krom ondernam direct actie en startten het donatieproject ‘Een dak voor Lamin Jatta’.


Zonnestroom-lampen kado

U vraagt zich waarschijnlijk af: wat heeft Sungevity Nederland hiermee te maken? Sungevity is een social enterprise en wil de voordelen van de zon delen met zoveel mogelijk mensen. Bij ons gaan financiële en maatschappelijk winst gaan hand in hand. We maken zonnestroom graag toegankelijk voor iedereen, ook voor scholen, buurtverenigingen en goede doelen. Dit doen we onder andere door middel van crowdfunding.

Toen we hoorden over Lamin Jatta, doneerden we onmiddellijk drie WakaWaka zonnestroom-lampen. Met deze lampjes hebben Lamin Jatta en zijn familie nu altijd licht in huis. Nu kunnen zij ook in de avonduren hun werk voortzetten en huiswerk maken. Binnenkort verrassen we Lamin Jatta ook met de gedoneerde Waka Waka mobiele telefoon oplader, zodat zij geen risico meer hoeven te lopen bestolen te worden.

Wil je meer weten over dit mooie project en Lamin Jatta ook steunen? Dat kan! Ga naar de website van het donatieproject Een dak voor Lamin Jatta.

Ontdek wat u kunt besparen