Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Green partners

Huurdakrevolutie: op naar 100.000 zonnepanelen voor huurwoningen

Veenendaal, 18 april 2017 – Vandaag start de Huurdakrevolutie. Dit is een initiatief van gebouwverduurzamer INNAX en zonnepanelenleverancier Sungevity. Met deze samenwerking bundelen beide partijen kennis, inkoopkracht en goedkope financiering om de doorbraak van zonnestroom op huurwoningen te forceren. Doel: 100.000 extra zonnepanelen voor huurwoningen. 

Zonnestroom bij particulieren heeft in Nederland een grote vlucht genomen. Binnen 10 jaar hebben 7% van de huishoudens (450.000 woningen) een zonnesysteem op hun dak geïnstalleerd. Slechts 2% van de huurwoningen in bezit van woningcorporaties zijn van zonnepanelen voorzien. Dat zijn 50.000 woningen, terwijl van de 1.7 miljoen andere geschikte huurwoningen het zonnepotentieel nog onbenut blijft.


Inhaalslag van huursector

Gedreven door duurzame ambitie, kansen om woonlasten van huurders te verlagen en scherpe prijsdalingen voor zonnepanelen, maakt de huursector zich op voor een inhaalslag. Het aantal huurwoningen met zonnestroom is tussen 2013 en 2016 bijna verdriedubbeld.

Philip Blaauw, CEO van INNAX: “Om op dat momentum verder te bouwen, zijn wij de Huurdakrevolutie gestart. Ons initiatief geeft woningcorporaties de begeleiding en financiële middelen om te versnellen. Stap voor stap ondersteunen wij bij het ontwikkelen en implementeren van de scherpste business case. Ons doel is om zo binnen een jaar minimaal 100.000 extra zonnepanelen op huurwoningen te installeren. Maar stiekem hopen we op meer.” 

De Huurdakrevolutie ontzorgt woningcorporaties op vier cruciale fronten: kosten, financiering, enthousiasmeren van huurders en installatie en beheer van de zonnesystemen.


Collectieve inkoopkracht

Ten eerste worden woningcorporaties ondersteund bij het behalen van de laagste financierings- en inkoopkosten.  “Ze kunnen zonnesystemen tot de volle 100% en tegen maatschappelijke rente financieren via ons Huurdakrevolutiefonds”, aldus Philip Blaauw. “Verder kunnen prijskortingen via collectieve inkoopkracht tot wel 15% oplopen.”

Het tweede front is hulp bij de opzet van een juridische constructie die optimaal gebruikmaakt van fiscale voordelen. Een goede optie is bijvoorbeeld de postcoderoosregeling, waarbij een groot dak vol komt te liggen met zonnepanelen. Een energiecoöperatie  beheert dan het zonnesysteem en coöperatieleden krijgen 15 jaar lang fiscaal voordeel.

Joop van der Voort, woningcorporatie-expert van INNAX: “Maar dat is een taai traject waar veel woningcorporaties voor terugschrikken. Bij INNAX hebben we al vaker met dat bijltje gehakt en nu schalen we op naar een gestandaardiseerde opzet en afhandeling.”.


Enthousiaste huurders

Een derde cruciale pijler is het enthousiasmeren van huurders voor zonnestroom “We hebben door schade en schande ontdekt hoe belangrijk het is dat je huurders op de juiste toon aanspreekt”, zegt Roebyem Anders van Sungevity. “Dat je ze warm maakt, maar ze tegelijk ook realistische en heldere informatie geeft. Uiteindelijk gaat het om de keiharde euro's die een huurder per maand kan besparen.”


Gratis dakscan van portfolio

Tot slot biedt de Huurdakrevolutie corporaties technische en administratieve ondersteuning voor de zonnesystemen in het hele traject. Van ontwerp tot en met monitoring van prestaties van geïnstalleerde zonnepanelen en registratie van data. “Het begint met een gratis dakscan van de portfolio”, aldus Roebyem Anders. “Het is de nulmeting die niet alleen exact berekent hoeveel zonnestroom realistisch gezien op een portfolio aan huurdaken opgewekt kan worden. Het is ook het referentiecijfer waar je ons altijd op af kunt rekenen, mocht het toch tegenvallen.”


Aanmelden deelname aan de Huurdakrevolutie

Joop van der Voort, woningcorporatie expert van INNAX: “We denken dat de Huurdakrevolutie een belangrijke rol gaat spelen om zonnestroom in de huursector echt op de kaart te zetten. We nodigen woningcorporaties dan ook van harte uit om zich aan te melden en samen het vliegwiel in beweging te zetten.” 

Innax en Sungevity presenteren hun gezamenlijke aanpak dinsdag 18 April op de Woningcorporatiedag van het Instituut Voor Vastgoed & Duurzaamheid (IVVD) op de Nyenrode Business Universiteit.

Geïnteresseerde woningcorporaties kunnen zich aanmelden per email bij:
Joop van de Voort, INNAX jvandervoort[at]INNAX.nl of
Roebyem Anders, Sungevity, randers[at]sungevity.com

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen